Väčšia chuť obchodníkov riskovať pripravila vzácne kovy o ich lesk

  • vzácne kovy
    PHOTO: Ilustračné Flickr.

    Zlato sa prepadlo na štvorročné minimum – za jeho neúprosným pádom stoja nedávne kroky Japonskej centrálnej banky.

  • Ceny ropy sa stabilizovali, hoci riziko na spodnej strane pretrváva aj naďalej.
  • Obilniny rastú už piaty týždeň v rade.

Svetové akciové trhy pokračujú vo svojom zotavovaní z výpredajov, ktoré ich postihli na začiatku októbra. Dolár zase začal javiť známky toho, že jeho mesiac trvajúca rally, ktorá od začiatku októbra stagnovala, sa opäť rozbehne. Najväčšie prekvapenie týždňa však trhu pripravila Japonská centrálna banka, ktorá oproti očakávaniam v piatok oznámila, že rozšíri svoj ​​program kvantitatívneho uvoľňovania o ďalšie opatrenia.

Tento nárast objemu tlačených peňazí, ku ktorému došlo len niekoľko dní po tom, čo americká Federálna komisia pre voľný trh ukončila tretie kolo programu kvantitatívneho uvoľňovania (QE3), zákonite viedol k výraznému pohybu u menového páru USDJPY. Japonská centrálna banka k tomuto kroku pristúpila kvôli obavám ohľadom slabej inflácie, ktorej hlavnou príčinou sú klesajúce ceny energií. Výsledkom je, že svetové finančné trhy zahajujú mesiac november s podporou, ktorú im poskytuje zvýšená chuť obchodníkov riskovať. Tí sa opäť vracajú k doláru, najmä k jeho kurzu voči japonskému jenu, ktorý sa prepadol na šesťročné minimum. Ak by došlo pri doláre navyše k poklesu pod hodnotu 1,25 voči euru, potvrdilo by to všeobecnú podporu americkej meny. Tiež akciové trhy boli svedkami výrazného oživenia – index S & P 500 sa vo svojom obchodovaní opäť vrátil k rekordným hodnotám, pričom je tomu len pár týždňov, čo sa potácal na okraji priepasti.

Na pozadí týchto udalostí zakončil komoditný sektor tento mesiac relatívne silnými výkonmi, a to aj napriek negatívnemu vplyvu posilňujúceho dolára. Výrazné straty na začiatku mesiaca (najmä u ropy) však viedli k tomu, že komodity hlásia už štvrtý stratový mesiac v rade, čo je najdlhšia séria prepadov od cenového kolapsu v roku 2008. Väčšina sektorov skončila tento týždeň v pluse. Najvýraznejšou výnimkou boli vzácne kovy, kde po technickom prelomení niektorých významných hladín došlo k zhoršeniu výhľadu pre najbližšie obdobie.

Zemný plyn bol svedkom výrazného rastu vzhľadom k tomu, že podpriemerné teploty, ktoré by podľa predpovedí mali budúci týždeň postihnúť východnú časť USA, by mohli zvýšiť dopyt po vykurovaní. Týždenné navyšovanie zásob však aj naďalej pokračuje plynulým tempom, čo znamená, že v čase kulminácie dopytu zo strany spotrebiteľov, bude v skladoch dostatočný objem zásob. Z toho dôvodu sa v tomto okamihu javí ďalší rast nad hladinu 4,10 dolára za therm ako obmedzený.

Sektor obilnín pozostávajúci zo sójových produktov, kukurice a pšenice, si zapísal ďalší skvelý týždeň, už piaty v rade. Najvýraznejšie k tomu prispela veľmi silná rally na sójovom šrote, vďaka ktorej výkon celého sektora vzrástol. Príčinou boli obavy oneskorených dodávok čerstvej produkcie do lisovní v dôsledku dopravných zápch na železnici a tiež silný vývozný dopyt.

Chicagská burza (CBOT) v stredu po ukončení obchodovania zdvihla svoje marže, čím zdraželo držanie otvorených pozícií pri futures na sójový šrot, čo potom následne viedlo k cenovému obratu. Na trh už čoskoro dorazí rekordná úroda kukurice a sójových bôbov a možnosť ďalšieho rastu je teda stále viac v nedohľadne.

Nečakaný menový stimul zo strany Japonska bol vzpruhou pre priemyselné kovy, najmä nikel a hliník. Ak pridáme k tomu mierny nárast indexu nákupných manažérov (PMI) reflektujúci dáta z čínskeho výrobného sektora, vidíme, že sa výhľad pre najbližšie obdobie u tohto sektora zlepšil, a to aj napriek evidentným problémom, ktoré by mohol vyvolať opätovný rast dolára. Podporu čerpala aj meď – pomohol jej chystaný štrajk, ktorý by sa mal konať v indonézskom Grasberg, treťom najväčšom banskom komplexe na svete. Ak sa zamestnancom a vedeniu bane nepodarí dosiahnuť dohodu o otázkach bezpečnosti práce, je možné, že 6. novembra bude zahájený štrajk, ktorého sa zúčastní 11 000 pracovníkov.

Ceny ropy sa stabilizovali, negatívny trend však pretrváva ďalej

Americká ropa WTI aj severomorská ropa Brent čerpali podporu vďaka slovnej intervencii generálneho tajomníka kartelu OPEC. Ten vyhlásil, že ak sa ceny ropy budú aj naďalej pohybovať okolo 85 dolárov za barel, dôjde podľa jeho očakávania k zníženiu produkcie ropy z bridlíc, čo by z dlhodobého hľadiska malo prispieť k navýšeniu dopytu po rope produkovanej kartelom.

Generálny tajomník však tiež uviedol, že kartel v najbližšej budúcnosti neplánuje žiadne výrazné obmedzenie svojej ropnej produkcie, čo následne viedlo k tomu, že sa pozornosť trhu opäť vrátila k súčasnému stavu prezásobenia. K negatívnemu výhľadu potom ďalej prispeli dáta americkej vládnej agentúry EIA (Energy Information Administration), podľa ktorých vzrástla domáca ropná produkcia na najvyššiu hladinu minimálne od roku 1983. Nárast objemu amerických zásob v súčasnosti taktiež vedie k znižovaniu nedostatku ropy na spotovom trhu, čo u obchodníkov znižuje záujem držať v tomto okamihu dlhé pozície.

Ceny ropy sa stabilizovali, ale pokiaľ nedôjde k sezónnemu oživeniu dopytu (čo bude až za niekoľko týždňov), alebo sa nezníži objem zásob, pretrváva aj naďalej riziko, že súčasný klesajúci trend bude pokračovať. Najbližšia oblasť podpory pre americkú ropu WTI sa pohybuje medzi 75 a 77 dolármi za barel.

Rozhodnutie Japonskej centrálnej banky postrčilo cenu zlata k nezadržateľnému pádu

Vzácne kovy utŕžili tento týždeň veľkú ranu. Došlo k tomu po tom, čo americká Federálna komisia pre voľný trh ukončila program nákupu aktív, a kedy sa pozornosť trhu zamerala na otázku, kedy dôjde k zvýšeniu úrokových sadzieb. Dolár zažíval rally a index S & P 500 sa opäť vrátil k rekordným hodnotám. Oslabenie u zlata potom bolo ešte ďalej prehĺbené negatívnym dopadom rastúcej chuti obchodníkov riskovať potom, čo Japonská centrálna banka prišla so svojím prekvapivým oznámením. Táto zmena tiež poukázala na pokračujúce oslabovanie inflačných tlakov, ku ktorému teraz prispieva výrazný prepad cien energií, ku ktorému došlo počas posledných niekoľkých mesiacov.

Dramatické výpredaje počas druhého štvrťroku minulého roka sa zastavili až vtedy, keď zlato našlo hladinu podpory na hodnote 1180 dolárov za uncu. Ďalšie dva pokusy, jeden vlani v decembri a posledný pred necelým mesiacom, tiež zlyhali. Prekvapivé oznámenia Japonskej centrálnej banky a následný výrazný, na riziko orientovaný posun u jenu a na svetových akciových trhoch však postrčil cenu zlata k nezadržateľnému pádu a veľa obchodníkov uplatnilo príkaz sell stop.

Zlatu ďalej nepomohlo, že počas druhého týždňa trvajúceho do 21. októbra znížili finanční manažéri a hedgeové fondy počet svojich krátkych pozícií o 1,4 milióna uncí a naopak zvýšili množstvo svojich dlhých pozícií o 2,4 milióna. Pozícia týchto investorov teraz opäť reflektuje skôr medvedí sentiment, čo prispieva k predajnému tlaku.

Tento posledný posun u zlata viedol k tomu, že sa technický výhľad pre tento kov zhoršil. Potom, čo bola cena zlata 6. októbra odmietnutá na hladine 1183 dolárov za uncu, podarilo sa kovu dosiahnuť 61,8% retracementu na hladine okolo 1253 dolárov za uncu. Následný prepad na nové štvorročné minimum by bol známkou opätovných výpredajov, ktoré sa v priebehu posledných 16 mesiacov zastavili. To, ako sa budú obchodníci v nasledujúcich týždňoch správať, je teraz zrazu veľmi dôležité – ak sa totiž zlatu nepodarí vrátiť na hladinu 1180 dolárov za uncu, je možné, že jeho cena bude musieť ísť dole.

Hranica podpory, ktorú je teraz potrebné sledovať, je najprv 1159 dolárov za uncu (minimum z júla 2010) a potom 1088 dolárov za uncu. Ak by sa zlato tejto hladiny dotklo, znamenalo by to, že zo svojej desaťročnej rally od roku 2001 do roku 2011 stratilo 50%.

Zlato sa teraz opäť rozhliada po nejakých podporných správach a z toho dôvodu by sa švajčiarske referendum o zlate plánované na 30. novembra mohlo stať čoraz viac rozhodujúcou udalosťou, ktorá zlato buď podrží, alebo potopí. Ak referendum prejde, bude musieť Švajčiarska národná banka v priebehu nasledujúcich piatich rokov výrazne zvýšiť objem svojich zlatých rezerv. Podľa doterajšieho volebného prieskumu podporuje návrh okolo 44% voličov, čo podľa mnohých nie je nijak valná štartovacia pozícia. Švajčiarsky parlament aj centrálna banka sú ostro proti tomu, čo navrhujú prívrženci referenda. Očakáva sa, že bude začatá tvrdá kampaň proti návrhu, čo by potom mohlo viesť k zníženiu počtu jeho priaznivcov.

 Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices