Z Ruska prešla na Ukrajnu kolóna tankov a autá s vojakmi

tank
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Hranicu medzi Ruskom a východnou Ukrajinou prešla vo štvrtok kolóna s 32 tankami, 16 húfnicovými systémami a tridsiatimi nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi. Podľa agentúry Reuters to v piatok uviedla ukrajinská armáda.

„Rozmiestňovanie vojenského vybavenia a ruských vojakov na frontových líniách pokračuje,“ uviedol ukrajinský armádny hovorca Andrij Lysenko. Ten podľa agentúry AFP taktiež uviedol, že napriek kľudu zbraní, boje na východe krajiny pokračujú a že za posledných 24 hodín padlo päť ukrajinských vojakov a ďalších šestnásť sa zranilo.

Kanada vyzvala Rusko

Už vo štvrtok Kanada vyzvala Rusko, aby sa vyvarovalo provokáciám a dodržovalo dohodu z Minska, ktorá má pomôcť stabilizovať situáciu na východnej Ukrajine, kde sú rozsiahle oblasti pod kontrolou proruských rebelov.

Kanada v tejto súvislosti uviedla, že je znepokojená správami o pohybe ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc. Proti kanadskému prehláseniu sa ohradilo ruské ministerstvo obrany s tým, že Ottawa reagovala na nepodložené informácie.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Na východe Ukrajiny platí na základe dohody z Minsku kľud zbraní, ktorý je ale neustále porušovaný. Z bojových operácií sa armáda aj rebelovi navzájom obviňujú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ a Kanada nadviazali digitálne partnerstvo a ukončili rokovania o pridružení k programu Horizont Európa

EÚ a Kanada posilnili svoje vzťahy ako strategickí a podobne zmýšľajúci partneri v digitálnej oblasti. …

Consent choices