Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Komplikovaný Európsky parlament, pozrite si ako funguje

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Európsky parlament (EP) a jeho tri sídla: Strasbourg vo Francúzsku s povestným hemicycle, kde rokujú europoslanci na plenárnych zasadnutiach, Brusel v Belgicku, kde sa riešia politické otázky a administratívna práca, ktorá prebieha v Luxemburgu, veľkovojvodstve, ktoré hraničí aj okrem spomenutých štátov s Nemeckom.

750 europoslancov EP si volí každých 5 rokov 500 miliónov Európanov z 28 členských štátov Európskej únie (EÚ). Ich počet z jednotlivých štátov je podmienený počtom obyvateľov. Maximálny počet je 96 kresiel, ktoré má Nemecko a najmenší počet je po 6 kresiel, ktoré majú Luxembursko, Malta, Cyprus a Estónsko.

EP má tri základné právomoci, ktoré prijatá Lisabonská dohoda z roku 2009 posilnila: – práca na zákonoch a hlasovanie o nich, – práca na rozpočte a jeho schvaľovanie, – kontrola ďalších európskych inštitúcií a agentúr.

Medzi pracovné pomôcky europoslancov patrí aj navigácia podľa farieb –  kódovaný kalendár s označením jednotlivých týždňov: červená farba – plenárne týždne, ružová farba – zasadnutia Výborov, modrá farba – zasadnutie politických skupín- frakcií a tyrkysová farba – návšteva volebných obvodov.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Ako funguje skúmanie a pripomienkovanie navrhnutých zákonov z dielne Európskej komisie, alebo Európskej rady?

Pre viac informácií si pozrite priložené video:

O tkl

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices