Moskva poprela ruských vojakov na východe Ukrajiny

tanky
PHOTO: Ilustračné Flickr.

MOSKVA – Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov opäť poprel, že by na východe Ukrajiny bojovali ruskí vojaci. Argumentoval aj údajným prehlásením hovorkyne amerického ministra zahraničných vecí, že vraj nie sú dôkazy o prítomnosti červených vojsk na východe Ukrajiny.

Kyjev v piatok ohlásil, že hranicu medzi Ruskom a východnou Ukrajinou prešla vo štvrtok kolóna s tankami, húfnicami a nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi.

NATO je znepokojené 

Lavrov pred schôdzkou so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym počas summitu ázijských a tichomorských štátov v Pekingu taktiež uviedol, že dohoda o prímerí, predpokladajúca odzbrojenie na východe Ukrajiny, je vecou ukrajinskej vlády a proruských separatisov, a nie Ruska.

„Dohodu o prímerí uzavrela (povstalecká) domobrana a ukrajinská vláda. To oni majú dokončiť proces odzbrojenia,“ povedal Lavrov. „Ani americké ministerstvo zahraničných vecí nemá informácie o prítomnosti ruských vojsk na Ukrajina,“dodal.

USA odsúdia nový vpád 

Hovorkyňa americkej diplomacie Jennifer Psaki podľa agentúry AFP k ukrajinským správam o kolóne tankov opatrne poznamenala, že pokiaľ sa tieto informácie potvrdia, USA odsúdia nový vpád na ukrajinské územie ako hrubé porušenie minských dohod o prímerí.

Moskva pravidelne popiera tvrdenia Kyjeva a Západu o tom, že Rusko podporuje separatistov zbraňami a vojakov.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

„Rozmiestňovanie vojenského vybavenia a ruských vojakov na frontových líniách pokračuje,“ uviedol v piatok ukrajinský armádny hovorca Andrij Lysenko. Hranicu podľa neho prešla kolóna s 32 tankami, 16 húfnicami a tridsiatimi nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi.

Nad presúvaním ruskej bojovej techniky na Donbas a sústreďovaním ruskej vojenskej sily pri hraniciach vyjadrila znepokojenie aj Severoatlantická aliancia. „Berieme na vedomie správy o prejazde ruských tankov a vojakov cez hranice s Ukrajinou a analyzujeme ich. Môžeme potvrdiť nedávny nárast počtu vojsk a výzbroje pozdĺž východných ukrajinských hraníc,“ povedal pre agentúru Reuters hovorca NATO.

„Pokiaľ sa pohyb ruských vojsk potvrdí, pôjde o ďalší dôkaz ruskej agresie a priameho zasahovania s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine,“ konštatoval.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

kino

EÚ napriek vojne na Ukrajine organizuje v Moskve filmový festival

V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom „Kino spája“ uskutoční Európsky filmový …

Consent choices