Úroky na gréckych dlhopisoch vyleteli hore

grecko
Grécka vlajka. PHOTO: Flickr.

To môže byť výzva. Pred dvoma týždňami úroky na gréckych dlhopisoch vyleteli hore po tom, čo v prieskumoch obsadila anti-bailout strana SYRIZA jasné prvé miesto. Jej šéf Alexis Tsipras užspravil tour po európskych politikoch. Parlamentné voľby sú v Grécku naplánované až na rok 2016, ale vo februári parlament volí nového prezidenta. Ak ho nezvolí, budú predčasné voľby. A keďže na zvolenie treba 180 hlasov a koalícia má len 155 poslancov, bude to zaujímavé.

Spojené kráľovstvo si tradične rieši svoj set problémov. Cameron si dáva pozor, aby pred voličmi vyzeral ako tvrdý oponent Bruselu. Preto ho vytočila najnovšia požiadavka, aby Británia na základe nového merania HDP doplatila do európskeho rozpočtu zhruba dve miliardy eur. Referendum o vystúpení z EÚ je už hotová vec a každá podobná požiadavka znamená nové závažie na miske váh.

Vystúpenie z EÚ je aj o bruselskej byrokracii a strate rozhodovacej moci domácich politikov (hoci aj Londýn vie vlastným občanom riadne strpčiť život), ale najmä o imigrantoch. Vždy keď je reč o imigrantoch, populizmus hrá prvú ligu. Podľa najnovšej analýzy zaplatili imigranti na daniach a odvodoch o 20 miliárd libier viac, ako zo systému dostali. Táto informácia sa však stratí v záplave správ. Podobne ako vlastný gól Nigela Farage-a. Tento popredný euroskeptik a odporca imigrácie pred pár dňami vyhlásil, že Británia by mala mať podobný systém na imigráciu ako Švajčiarsko. Avšak keď to think tank Open Europe následne prepočítal, vyšlo im, že Británia so švajčiarskym systémom by mala prijať ročne o 400 000 imigrantov viac!

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

 

Orbánova vláda nakoniec ustúpila a „inovačnú“ daň z Internetu nezaviedla

Orbánova vláda nakoniec ustúpila a „inovačnú“ daň z Internetu nezaviedla. Nápadov na nové dane nikdy nie je nedostatok, preto si pre vtipný (alebo tragický, podľa toho ako vážne to beriete) záver zaletíme do Španielska. Tamojšia vláda sa rozhodla zaviesť daň z Googlu. Google bude musieť platiť poplatok za každú správu zo španielskych novín zaradenú do výberu Google News. Keď v Nemecku zaviedli podobný zákon, miestni vydavatelia na tom nakoniec stratili. Google niektoré noviny jednoducho vyradil a návštevnosť sa im prepadla.

Ale španielska vláda verí v opak. Nuž, ani v Španielsku sa CTčko nezaplatí samé!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices