Brusel prekročil maximálny limit pomoc, na Ebolu dal už miliardu EUR

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia a jej členské štáty už investovali viac ako miliardu eur na boj proti ebole v západnej Afrike. Znamená to, že bol prekročený limit stanovený Európskou radou na pomoc postihnutým oblastiam.

Únia však zvyšuje investície do výskumu eboly a posiela viac materiálnej pomoci. Zároveň poskytne nové miesta pre záchranné evakuácie medzinárodných humanitárnych pracovníkov. V najbližšej dobe by sa v západnej Afrike mal ukázať aj samotný koordinátor zvolený pre boj proti ebole Christos Stylianides a komisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis.

Komisia spolu s Európskym farmaceutickým priemyslom zahajuje výzvu na predloženie návrhov na podporu výskumu eboly, ktorú zastreší 280 miliónov eur. Cieľom je riešiť súčasnú vzniknutú situáciu, a zároveň riadiť možné ohniská choroby v budúcnosti.

„Európska únia je odhodlaná pomôcť pri hľadaní riešenia v boji proti ebole. Dávame peniaze na podporu výskumu. V tejto oblasti poskytujeme ďalších 280 miliónov eur. Financovaním z programu Horizont 2020 spolu s ďalšími partnermi urýchlime vývoj nových vakcín a liekov, ktoré pomôžu zachrániť životy po celom svete,“ povedal Carlos Moedas, Európsky komisár pre výskum, vedu a inovácie.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

EÚ tiež začala aj najväčšiu prepravnú činnosť pomoci postihnutým krajinám. Z Holanska sa loďou prepravujú mobilné nemocnice, laboratóriá a potrebné vybavenie. Náklad poskytlo deväť členských štátov a UNICEF.  Túto činnosť EÚ koordinuje mechanizmus civilnej obrany.

Luxembursko bolo prvým členským štátom EÚ, ktoré bolo za zavedenie lietadiel pre európske zdravotnícke účely, predovšetkým evakuačné operácie pre medzinárodných humanitárnych spolupracovníkov. V týchto rovinách má prebehnúť modernizácia na účely spolufinancovania zo strany Komisie, ktorá tiež zastreší podstatnú časť nákladov.

O vik

Odporúčame pozrieť

Horizont 2020: investície do výskumu a inovácií EÚ sa vo veľkej miere oplatia

Horizont 2020, program EÚ pre výskum a inováciu, ktorý prebieha od roku 2014 do roku …

Consent choices