Eurokomisár Moscovici: Úniu stále brzdia slabé investície

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici. PHOTO: Flickr.

Komisár pre ekonomiku a finančné záležitosti, dane a zákazníkov Pierre Moscovici hovoril o hospodárskych a ekonomických trendoch budúceho roka. Prognózy mu väčšinou vychádzajú pozitívne.

Nastávajúce dva roky majú Európskej únii a Eurozóne priniesť zlepšenie príjmov a podmienky na pracovnom trhu. Moscovici očakáva aj o nárast súkromných investícií. Vďačí za to zvyšujúcemu sa dopytu.

Na opačnej strane, Úniu stále brzdia malé, resp. slabé investície. „To je hlavný faktor nízkeho rastu. Investície sú stále nižšie než v období pred krízou. A týka sa to aj eurozóny,“ povedal. Táto brzda ekonomického a hospodárskeho rastu sa neobjavuje len v najzraniteľnejších krajinách. Platí aj pre Nemecko a Francúzsko. Napriek tomu má v ďalších dvoch rokoch stúpať. „Hoci sa rast Nemecka v tomto roku oslabil, v 2015 by mal ísť hore na 1,1%. Francúzsko čaká o niečo pomalšie číslo, 0,7%. V oboch prípadoch to majú za vinu slabé domáce investície.“ To sa netýka Írska, ktoré zo všetkých štátov eurozóny má stúpnuť na 3,9%. Podobne je to aj s Veľkou Britániou, ktorá je mimo zóny eura. Vďaka podpore investícií a spotreby vzrastie na 2,7%. Moscovici vysvetlil, že jedným z dôvodov je aj snaha znížiť zadlženie firiem. To pôsobí kontraproduktívne na obnovu prosperujúceho hospodárstva a ekonomiky.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Napriek tomu, že na znižovaní nezamestnanosti pracujú mnohé programy, nezamestnanosť má klesať pomaly a mierne. Z pohľadu na krajiny Eurozóny má aktuálny 9,5% podiel ľudí bez práce stúpnuť na 10,8%.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť tu:

 

O mve

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices