Európa čelí najvážnejšej bezpečnostnej kríze od studenej vojny

stihacka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

LONDÝN – Odkedy Rusi anektovali Krym, incidenty ruských a západných armád naberajú na intenzite a závažnosti. Organizácia European Leadership Network (ELN) so sídlom v Londýne v najnovšej správe opísala štyridsať konkrétnych incidentov, ku ktorým došlo počas posledných ôsmich mesiacov.

Podľa autorov správy ELN, Európa prežíva najzávažnejšiu bezpečnostnú krízu od konca studenej vojny. Zverejnili ju dva dni po tom, ako bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov varoval, že hrozí nová studená vojna.

„Myslíme si, že takmer štyridsať zaznamenaných incidentov znamená veľmi vážny vývoj a naznačuje túžbu Ruska začať vojnu,“ píše sa v správe.

Správa upozornila niekoľko incidentov, ktoré označila za veľmi závažné. Ide o prelet ruského pozorovacieho stroja, ktorý sa v marci údajne takmer zrazil nad Baltským morom s civilným lietadlom so 132 ľuďmi na palube. Ruské lietadlo nemalo zapnuté signalizačné zariadenie. Slabú komunikáciu už Západ Rusom vyčítal viackrát.

Na prítomnosť ruských strojov pri hraniciach upozornila Litva i Lotyšsko.Zaznamenaných malo byť až 150 prípadov. Estónsko hovorí o šiestich prípadoch narušenia svojho vzdušného priestoru len za rok 2014.

Ďalšími závažnými prípadmi sú únos estónskeho agenta Estona Kohvera na estónskom území pri hraniciach s Ruskom.  Ruskí agenti ho vzali do Moskvy a obvinili zo špionáže.

V správe sa objavila aj aféra z októbra tohto roku, kedy vo švédskych vodách zaznamenali prítomnosť neznámej ponorky. Predpokladalo sa, že ruskej. Hon na ponorku trval takmer dva týždne a je označovaný za najväčšiu protiponorkovú operáciu vo Švédsku od konca studenej vojny.

V správe sa spomína i cvičenie pri ktorom ruské jednotky simulovali bombardovanie dánskeho ostrova, nácvik raketového útoku Ruska na USA a Kanadu, či mnoho menej závažných akcií.

Trikrát viac

ELN pripomenula, že sa vzdušné sily Ruska a NATO bežne testujú od deväťdesiatych rokov, kedy padol Sovietsky zväz. Svoje lietadlá vraj pravidelne vysielali do tesnej blízkosti medzinárodných hraníc. Tento rok však počet takýchto letov prudko stúpol.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Okrem toho sa aktéri správajú oveľa riskantnejšie a navzájom sa obviňujú z provokácií. Rusi tvrdia, že reagujú na provokáciu NATO na Ukrajine a NATO naopak zdôrazňuje prítomnosť ruských vojakov a armádnej techniky v tejto krajine.

Lietadlá NATO údajne tento rok vzlietli k ruským stojom v blízkosti svojich hraníc už viac ako stokrát. To je trikrát viac ako minulý rok. Na tento fakt nedávno upozornil aj šéf NATO Jens Stoltenberg. Podľa neho Rusko podkopáva dôveru, ktorú si vybudovalo za posledné desaťročie.

VIAC ČÍTAJTE TU: Ruské stíhačky skúšajú trpezlivosť NATO.

Aj keď doposiaľ nedošlo k priamej vojenskej konfrontácii, kombinácia ruskej provokácie a odhodlanosti Západu nestratiť kontrolu nad udalosťami, môže viesť k eskalácii konfliktu.

Autori správy ELN preto prichádzajú s niekoľkými odporúčaniami:

1. Ruské vedenie by malo naliehavo prehodnotiť riziká, ktoré vyplývajú z jeho správania a Západ by ho mal v tomto podporovať.

2. Všetky strany by mali byť vojensky aj politicky zdržanlivé.

3. Zainteresované strany by sa mali najmä zamerať na zlepšenie komunikácie a transparentnosti. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices