Plenárne zasadnutie výnimočne v Bruseli: Riešiť budú aj Asociačnú dohodu s Moldavskom, pozrite si prehľad

európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Na tento týždeň sú naplánované schôdze výborov a aj krátke plenárne zasadnutie. Začiatkom neho si poslanci pripomenú 25. výročie pádu Berlínskeho múru a zvolia nového podpredsedu, ktorý mi mal nahradiť komisárku Corinu Crețu. Rokovať sa bude o mierovom procese v Severnom Írsku, nežiaducich krokoch Turecka v hospodárskej zóne Cypru, asociačnej dohode s Moldavskom a Výročnej správe Európskeho dvora audítorov. Výbory sa budú zaoberať geneticky modifikovanými plodinami a údajmi o cestujúcich.

Plenárne zasadnutie bude tento týždeň trvať len dva dni – v stredu a vo štvrtok. Konať sa bude v Bruseli, a nie v Štrasburgu ako zvyčajne. Začiatkom neho si poslanci pripomenú 25. výročie pádu Berlínskeho múru (9. novembra 1989).

V stredu (12. novembra) do Parlamentu zavíta predseda Európskeho dvora audítorov Vitor Manuel da Silva Caldeira, ktorý predstaví Výročnú správu o rozpočte EÚ za rok 2013. V dokumente sa uvádza, že EÚ sa pri vynakladaní svojich výdavkov musí zamerať na dosahovanie lepších výsledkov.

V stredu (12. novembra) budú poslanci rokovať o mierovom procese v Severnom Írsku a nedávnej napätej situácii, ktorú vyvolali kroky Turecka vo výhradnej obchodnej zóne Cyperskej republiky. Deň na to bude parlamentné plénum hlasovať o súvisiacich uzneseniach.

Vo štvrtok (13. novembra) by mali poslanci odsúhlasiť asociačnú dohodu EÚ s Moldavskou republikou, ktorá zahŕňa nielen politickú, ale aj hospodárku integráciu medzi oboma stranami. Parlament nedávno schválil aj asociačnú dohodu s Ukrajinou.

V stredu (12. novembra) budú poslanci rokovať o mierovom procese v Severnom Írsku a nedávnej napätej situácii, ktorú vyvolali kroky Turecka vo výhradnej obchodnej zóne Cyperskej republiky. Deň na to bude parlamentné plénum hlasovať o súvisiacich uzneseniach.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín bude v utorok (11. novembra) hlasovať o zmenách súčasnej legislatívy upravujúcej geneticky modifikované organizmy. Ak navrhované pravidlá prejdú hlasovaním, členské štáty budú mať možnosť obmedziť pestovanie geneticky modifikovaných plodín na ich území, a to aj v tom prípade, aj ich pestovanie bolo povolené na úrovni EÚ.

Členovia výboru pre občianske slobody budú v utorok (11. novembra) spoločne so zástupcami Komisie a Rady rokovať o navrhovanej právnej úprave, podľa ktorej by letecké spoločnosti mali poskytovať údaje o cestujúcich ktorí vstupujú na územie EÚ, alebo ho opúšťajú (Passenger Name Record – PNR). Cieľom navrhovaných pravidiel je napomáhať boju proti terorizmu a organizovanému zločinu.

Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa vo štvrtok (13. novembra) organizuje workshop o všadeprítomnom jednotnom digitálnom trhu. Pozvánku na toto podujatie prijali viacerí experti a profesionáli z oblasti IT, ktorí budú spoločne s poslancami diskutovať o tom, ako zavŕšiť jednotný digitálny trh do konca roku 2015.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európski odborári prídu do Bruselu protestovať proti úspornému programu EÚ

Tisíce pracovníkov z celej Európy vrátane Slovenska prídu v utorok (12. 12.) na protestný pochod …

Consent choices