Za spomalený rast eurozóny vraj môže Ukrajina

Jyrki Katainen (vľavo) s Hermanom van Rompuyom
Jyrki Katainen (vpravo) s Hermanom van Rompuyom. PHOTO: Flickr.

Spomalený rast EÚ Eurozóny kvôli konfliktu na Ukrajine. Aj to je jeden zo záverov Jesennej ekonomickej prognózy, ktorú predstavil podpredseda Komisie Jyrki Katainen. No celkovo vidí rast HDP Únie znova oživený.

Celoeurópsky rast HDP bol nižší, než hovorili prognózy v prvom polroku. Podpredseda Jyrki Katainen to vysvetlil takto: „Je oslabený svetový obchod. Ukázalo sa, že obchodné toky sa zmenšujú, najmä pokiaľ ide o rýchlo rastúce ekonomiky. Celosvetový rast HDP je nižší. Negatívnym vplyvom je aj geopolitický konflikt na Ukrajine.“

Požadovanej snahe zvýšiť stúpanie HDP nenapomáha ani dlh vo verenom a súkromnom sektore, ktorý, ako povedal podpredseda, je veľmi vysoký. Ďalšou nevýhodou je rozdielnosť medzi členskými štátmi, ktorý vytvára rozdiely.

Najhoršie na tom v tomto roku bolo Chorvátsko. Tomu kleslo HDP o 0,7%. Taliansku a Fínsku o 0,4%. Podľa slov podpredsedu Katainena ostalo Francúzsko na stabilnom bode s číslom 0,3%. Naopak si prilepšilo Nemecko o 1,3%. Veľká Británia sa posunula o 3,1%. Poľsko o rovné 3%. Najväčším dravcom je Írsko. V roku 2014 mu HDP stúplo o 4,6%.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Prejav podpredsedu Katainena si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices