Euro pokračuje v oslabovaní sa voči doláru

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V posledných týždňoch euro nemá na ružiach ustlané. V pondelok si voči doláru pohoršilo o tretinu percenta a obchodovanie uzavrelo pod hladinou 1,2500 EURUSD, čo sa naposledy udialo v polovici augusta 2012. Ani utorok výraznejší obrat nepriniesol. Aj napriek tomu, že euro si v rámci dňa polepšilo o pol percenta, nepodarilo sa mu prekročiť hranicu 1,2600 EURUSD.Dôvodom posilnenia boli správy o rozkole v ECB, kde viacerí centrálni bankári podľa trhových šumov nepodporujú politiky prezidenta Draghiho a chcú mu svoju kritiku predostrieť na večeri pred zajtrajším zasadnutím“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Pol percenta, ktoré euro získalo na sile v utorok, v stredu vymazalo a spoločná mena eurozóny sa tak opäť prehupla pod hladinu 1,2500 EURUSD. Pokles eura odštartoval už v ranných hodinách, kedy doznieval efekt výsledkov „polčasových“ volieb v USA, ktoré ovládli republikáni. Už v priebehu európskej seansy sa tak euro voči doláru oslabilo z úrovne 1,2560 EURUSD na 1,2460 EURUSD. Po príchode amerických obchodníkov sa euro voči doláru zastabilizovalo a po zvyšok dňa sa obchodovalo v okolí úrovne 1,2480 EURUSD, v blízkosti ktorej napokon deň i uzavrelo. Top udalosťou štvrtkového obchodovania bolo zasadnutie ECB.

Až do zasadnutia európskych centrálnych bankárov sa euro obšmietalo okolo hladiny 1,2500 EURUSD bez jasného trendu, nakoľko obchodníci vyčkávali so svojimi pozíciami na tlačovú konferenciu prezidenta ECB Draghiho. Po údere gongu a Draghiho slovách o tom, že menový výbor ECB je jednotný v odhodlaní urobiť pre ekonomiku eurozóny viac, ak si to situácia bude vyžadovať, sa euro zrútilo
nadol. V priebehu minúty sa euro voči doláru oslabilo z úrovne 1,2520 EURUSD na hladinu 1,2400 EURUSD. Do záveru štvrtkového obchodovania si euro pripisovalo voči doláru ďalšie straty a zaknihovalo si nové minimum od augusta 2012, keď pričuchlo k úrovni 1,2365 EURUSD.

Piatkové obchodovanie prinieslo postupné posilňovanie sa eura voči doláru, ktoré tak zmazávalo straty nabraté po štvrtkovom zasadnutí ECB. Hoci euro voči doláru takmer nepretržite rástlo, nepodarilo sa mu dostať sa nad hladinu 1,2500 EURUSD. Od rána do záveru obchodovania si tak spoločná mena eurozóny polepšila z úrovne 1,2370 EURUSD na 1,2455 EURUSD, čo znamenalo zisk na úrovni 0,7 %.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

Za celý uplynulý týždeň si však spoločná mena eurozóny odpísala z hodnoty – 0,6 %.
Kurzy mien našich susedov sa uplynulý týždeň vyvíjali zmiešane. Poľský zlotý zakončil piatkové obchodovanie na úrovni 4,2280 EURPLN, na ktorej do týždňa v pondelok aj vstupoval. Česká koruna získala za týždeň na sile 0,3 % a polepšila si na piatkových 27,725 EURCZK. Naopak, maďarský forint si odpísal – 0,4 % hodnoty a voči euru sa na konci týždňa obchodoval na úrovni 309,30 EURHUF.

Centrálne banky minulý týždeň sadzbami nehýbali

To, čomu sme dávali najmenšiu pravdepodobnosť, sa uplynulú stredu stalo skutočnosťou a poľská NBP ponechala svoju základnú sadzbu bez zmeny na úrovni 2,00 %. Toto rozhodnutie prišlo napriek tomu, že poľská ekonomika v treťom kvartáli šliapla na brzdu a ceny v krajine v septembri poklesli o – 0,3 %. Štvrtkové zasadnutia centrálnych bánk prekvapenia nepriniesli a rozhodnutia sa niesli v znamení našich i trhových očakávaní. Britská BoE potvrdila svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,50 %.

Ani česká ČNB sadzbami nehýbala a ponechala základnú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,05 % a potvrdila aj svoj záväzok držať kurz koruny voči euru nad hladinou 27 EURCZK. Z nášho pohľadu najzaujímavejšie bolo zasadnutie ECB, ktoré podľa očakávaní pohyb v sadzbách neprinieslo a základná úroková sadzba tak zotrvala na úrovni 0,05 %. Následná tlačová konferencia sa ale niesla v skôr holubičom duchu, to je v zmysle pripravenosti ďalej uvoľňovať menovú politiku prostredníctvom menej štandardných operácií. Prezident Draghi okrem iného špecifikoval očakávaný rast bilancie ECB na úrovne z úvodu roka 2012, kedy bilančná suma centrálnej banky presahovala 3 bil. EUR. To znamená, že oproti súčasnému stavu by sa súvaha ECB mohla v dôsledku nákupov cenných papierov a pôžičiek pre banky nafúknuť o polovicu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices