Do Európy sa dostal nový typ vtáčej chrípky H5N8

vtáčia chrípka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Do Európy sa dostal taký druh vtáčej chrípky, ktorý sa doteraz vyskytoval iba v Južnej Kórei, Japonsku a Číne. Vírus H5N8 sa objavil minulý týždeň u moriek na farme v Nemecku. Tamojšie orgány okamžite prijali prísne opatrenia. Slovensko zatiaľ žiadne nové opatrenia neprijíma, šéf štátnej veterinárnej správy však vyzýva na opatrnosť.

„Vírus nepozná hranice krajín, takže ostražitosť je vždy na mieste,“ varuje riaditeľ Veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Likvidácia morčiat

Vysokonákazlivý chrípkový vírus H5N8 donútil úrady na nemeckej farme zlikvidovať tridsať tisíc morčiat. „Musíme si uvedomiť, že vtáčia chrípka by sa mohla prenášať zo zvierat na ľudí. U tohto konkrétneho typu doteraz nie sú známe takéto prípady prenosu na človeka,“ uviedol hlavný veterinár pre spolkovú krajinu Meklenbursko – Predné Pomoransko Holger Vogel.

Na Slovensku sa žiadne nové opatrenia prijímať nové opatrenia. „Je to relatívne blízko, ale my monitoring na vtáčiu chrípku máme počas celého roku u domácej hydiny. Takisto aj u uhynutého vtáctva,“ dodáva Bíreš.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva boli vo svete v poslednom období hlásené ochorenia u ľudí spojené s dvoma druhmi vtáčej chrípky, H7N9 a H5N1. Vírus, ktorý sa objavil v Nemecku medzi nimi nie je.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Treba byť ostražití

Ostražití majú byť aj Slováci. „Pokiaľ sa v prírode nájde uhynutý vták alebo vták, ktorý stráca plachosť a majú atypické správanie sa, treba upozorniť príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu,“ dodáva Bíreš.

Slovensko už v minulosti bolo nútené prijať kvôli vtáčej chrípke opatrenia.„Zaznamenali sme vo februári 2006 dva prípady u divo žijúcich vtákov,“ uviedla hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

„Mali sme dvoch pacientov s podozrením na vtáčiu chrípku pred štyrmi piatimi rokmi, ktorí boli umiestnení do podtlakovej jednotky. Podozrenie sa u nich nepotvrdilo,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

hydina

Najviac ohrozené vtáčou chrípkou sú veľkochovy nosníc s voľným výbehom, upozorňuje únia hydinárov

BRATISLAVA – Na Slovensku sa vtáčia chrípka, tak ako teraz, aj v minulosti vyskytovala iba …

Consent choices