Ropa Brent za týždeň zlacnela! Pozrite si, o koľko

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ani uplynulý týždeň sa pre cenu ropy Brent nezačal pozitívne.
Podpísal sa pod to na jednej strane posilňujúci dolár, ktorý voči japonskému jenu dosiahol sedemročné maximum a oproti euru sa dostal najvyššie za dva roky. Na druhej strane cenu ropy tlačila nadol Saudská Arábia, ktorá rozšírila zľavy pre amerických odberateľov, kým zákazníkom v Európe a Ázii ceny zvýšila. V pondelok tak ropa
Brent uzavrela svoj deň na úrovni 84,78 USD za barel.

„Utorok sa niesol v znamení doznievania správ o znížení exportných cien pre USA, čím vznikla obava, že sa ešte prehĺbi nadbytok ropy na trhu“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Cena severomorskej ropy vplyvom týchto obáv poklesla na 82,82 USD za barel. Slnko pre ropu vyšlo prvýkrát v stredu, kedy si v porovnaní s predchádzajúcim dňom aspoň mierne polepšila na
82,95 USD za barel. Obchodníci totiž zamerali svoju pozornosť na nepotvrdené správy o výbuchu ropného potrubia v Saudskej Arábii.

Ceny podporili aj údaje o vývoji zamestnanosti v USA, podľa ktorých americkí súkromní zamestnávatelia vytvorili v októbri 230 tis. pracovných miest, kým prognóza bola o 10 tis. miest nižšia. Vo štvrtok cena ropy Brent opäť zamierila nadol. Tlak na ňu vyvíjal silnejúci americký dolár, ktorý posilnil po zasadnutí ECB. Deň tak ropa uzavrela na úrovni 82,86 USD za barel.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom v závere týždňa spôsobilo nárast ceny ropy. Ukrajina totiž obvinila Rusko z vyslania tankov a ťažkej vojenskej techniky na východ krajiny ovládaný proruskými povstalcami. To spôsobilo, že Brent si v piatok pripísala viac než 6 desatín percenta a uzavrela deň na úrovni 83,39 USD za barel.

Za celý týždeň si však odpísala takmer – 3 percentá. V medzimesačnom porovnaní sa pokles ceny Brentu šplhá k takmer – 10 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka stratila cena ropy Brent na sile až viac než – 21 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices