Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/

Plenárne zasadnutie EP: tieto témy stoja za pozornosť

Štefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/EPP.

Po dlhšej prestávke sa plenárne zasadnutia vrátili do bruselského sídla Európskeho parlamentu (EP) v podobe tzv. miniplenárky. Na programe sú najmä zahraničnopolitické témy a finančná podpora z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF).

Program skráteného dvojdňového zasadnutia zaháji pripomenutie 25.výročia pádu Berlínskeho múru, jeden z míľnikov pádu Železnej opony. Následne budú poslanci diskutovať o riešení napätia v Cyperskej republike a humanitárnej situácii v Južnom Sudáne a hlasovať o dohode o pridružení Moldavskej republiky. Ivan Štefanec, náhradník v Delegácii EP v Parlamentnom zhromaždení EURONEST, kam patrí aj Moldavsko, víta ďalší krok tejto krajiny smerom k EÚ. „Rovnako ako v prípade Ukrajiny podporujem proces pro-európskych reforiem a smerovania bližšie ku hodnotám EÚ.̋

Z domácich tém stojí za pozornosť hlasovanie o tzv. európskom globalizačnom fonde (EGF). V prípade hromadného prepúšťania vo veľkej spoločnosti v jednom členskom štáte môže ten požiadať o finančnú podporu pre podporu ľuďom, ktorí stratili prácu v dôsledku globalizácie. Krajina môže dané prostriedky použiť na pomoc pri hľadaní práce, kariérne poradenstvo, vzdelávanie, rekvalifikáciu či založenie podnikania. Navyše je EGF možné využiť na personalizované služby pre nezamestnaných mladých ľudí do 25 alebo 30 rokov v danom regióne, ktorých počet zodpovedá cieľovému počtu prijímateľov pomoci z EGF. Aktuálne hlasovanie v EP sa bude týkať podpory prepustených zamestnancov v Grécku  a Írsku v celkovej výške 7,28 milióna eur.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices