Poslanci budú diskutovať o autorských právach

europska-komisia
Európska komisia. PHOTO: Flickr.

Zosúladiť autorské práva s technologickým pokrokom je dôležitou súčasťou jednotného digitálneho trhu. Ten môže vďaka tomu prinášať nové služby a vytvárať tak ďalšie možnosti pre rast. O budúcom vývoji autorských práv budú diskutovať poslanci z výboru pre právne veci a kultúrneho výboru. Pozvánku na ich debatu prijali aj viacerí akademickí pracovníci, zástupcovia autorov či distribútorov ako aj odborníci z Komisie.

Európska komisia uskutočnila v súvislosti s autorskými právami verejnú konzultáciu, na ktorú v období od decembra 2013 do marca tohto roku reagovalo viac ako 9 500 užívateľov internetu, autorov, vydavateľov a iných zainteresovaných osôb.

Jej nový predseda Jean-Claude Juncker už prisľúbil, že počas prvých šiestich mesiacov svojho úradovania sa zameria na modernizáciu pravidiel upravujúcich autorské práva. Chce pritom brať do úvahy „digitálnu revolúciu ako aj zmeny v správaní spotrebiteľov“.

Hlavnou otázkou v tejto oblasti ostáva, ako podporovať inovácie a odmeňovať autorov bez toho, aby sa tým vytvárali bariéry pre spoločný trh.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Európsky parlament vo februári tohto roku schválil nové pravidlá týkajúce sa autorských práv v hudobnom priemysle. Získanie licencie na šírenie hudby prostredníctvom internetu vo viacerých členských štátoch by tak malo byť pre poskytovateľov online služieb jednoduchšie.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia

Autorské práva: Komisia žiada členské štáty, aby v plnej miere transponovali pravidlá EÚ

Komisia rozhodla o zaslaní odôvodnených stanovísk Bulharsku, Cypru, Grécku, Írsku, Lotyšsku, Poľsku, Portugalsku, Slovinsku, Slovensku …

Consent choices