Jakab
Zsuzsanna Jakab, európska oblastná riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie pre krízu v súvislosti s ebolou. PHOTO: © European Union 2014 - Source EP.

Ebolu možno poraziť, máme recept! Odkazuje Svetová zdravotnícka organizácia

Jakab
Zsuzsanna Jakab, európska oblastná riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie pre krízu v súvislosti s ebolou. PHOTO: © European Union 2014 – Source EP.

Ebola má od začiatku tohto roka na svedomí už viac ako 5 tisíc obetí. V programe Rozhovor v priestoroch EP sa k najnovšej situácii vyjadrila Zsuzsanna Jakab, európska oblastná riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie pre krízu v súvislosti s ebolou.

„Je to tak, že túto epidémiu stále možno ukončiť, možno ju poraziť. Je nám jasné, že ak dokážeme posilniť operácie spôsobom, akým to plánujeme, môžeme epidémiu ukončiť tak do polroka,“ vyjadrila sa optimisticky Zsuzsanna Jakab.

„Krajiny a medzinárodné spoločenstvo priamo v teréne budujú liečebné centrá. Teraz už máme 15 liečebných centier a približne ďalších 20-25 sa práve stavia,“ povedala Jakab. Okrem toho pozitívne pôsobí aj správa, že v rámci výskumu a vývoja lieku na ebolu, sú vo fáze predklinických testov dve vakcíny.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Zsuzsanna Jakab tiež naznačila, že riziko rozšírenia sa eboly v Európe je veľmi nízke. „Máme dobré systémy zdravotníctva. Treba sa ale pripraviť na to, že sa v európskych regiónoch vyskytne pár prípadov, no vďaka dobrému zdravotníctvu sa to napokon zvládne,“ dodáva.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices