Emily O’Reilly: Utajovaný list o skutočnej írskej ekonomike sa dostal konečne na verejnosť

Európska centrálna banka
Európska centrálna banka. PHOTO: Flickr.

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly víta rozhodnutie ECB zverejniť list o stave írskej ekonomiky. Jej vtedajší prezident Jean-Claude Trichet v ňom vyzýva írskeho ministra financií, aby prijal zodpovednosť riešiť hospodársku krízu v krajine. K situácii sa vyjadrila aj súčasná hlava ECB Mario Dragh, ktorý by v budúcnosti rád zlepšil spoluprácu v oblasti transparentnosti a etiky. Dokument sa totiž dostal na verejnosť po viac ako troch rokoch.

Trichet prvý krát adresoval list Írom v novembri 2010. Rada guvernérov vtedy rozhodla, že jeho obsah by sa vo verejnom záujme nemal zverejniť. Konali tak v domnienke ochrániť menovú politiku EÚ a finančnú stabilitu ostrovného štátu. S ohľadom na prudký vývoj domácej ekonomiky je dokument v súčasnosti dostupný k nahliadnutiu.

Podľa ombudsmanky Emily O’Reilly sa mali ľudia dozvedieť o liste oveľa skôr, ako krajinu postihli ekonomické problémy. Informačné embargo vyvolalo špekulácie nielen o jeho náplni, ale tiež úlohe ECB a iných európskych inštitúcií. Ďalej hovorí, že v ťažkých časoch je to najmenej, čo môže vláda urobiť pre svojich občanov.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

V snahe o transparentnosť vydala Rada guvernérov ďalšie tri listy, ktoré sú súčasťou korešpondencie medzi ECB a írskymi vládnymi orgánmi. Okrem problémov v bankovom sektore sa v nej píše tiež o svetlejších vyhliadkach pre domáce hospodárstvo.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Ch. Lagardová: ECB bude v prípade potreby opäť konať

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) opäť zvýšia úrokové sadzby, ak to bude potrebné, a vyhodnocujú …

Consent choices