Pierre Moscovici
Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Komisárom pre ekonomické a monetárne záležitosti sa stal Pierre Moscovici

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Keď sa pred pár mesiacmi tvorila súpiska novej Komisie, mnohým predstaviteľom krajín európskeho hospodárskeho jadra sa zježili vlasy. Na pozíciu európskeho komisára pre ekonomické a monetárne záležitosti Francúzsko nominovalo svojho bývalého ministra financií Pierra Moscoviciho.

Jeden z architektov francúzskeho ekonomického marazmu sa mal stať najdôležitejším komisárom v Únii – a aj sa ním stal. Potvrdil sa tak už pred rokmi nastúpený hospodársky trend v Európe, ktorého symbolom sa v posledných rokoch stalo nie zdecimované Grécko, ale práve Francúzsko.

Formálne nariekanie nad tvrdosťou neexistujúceho šetrenia (francúzske verejné výdavky stúpli od začiatku krízy o 10 %), obviňovania všetkých naokolo, hlavne Nemecka (veľa exportuje, málo míňa, dampuje sociálny systém – vyberte si), požadovania zázračných „prorastových investícií“ a obchádzania akýchkoľvek významnejších reforiem (dôchodky, trh práce) pol kilometrovým oblúkom.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices