juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014 - EP.

Poslanci chcú väčšiu transparentnosť národných daňových rozhodnutí. Prečítajte si ich reakcie

juncker
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014 – EP.

Zástupcovia politických skupín v Európskom parlamente v pondelok diskutovali s predsedom Európskej komisie Jean-Claude Junckerom o boji proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Mimoriadnu rozpravu si vynútili nedávne odhalenia tajných dohôd, vďaka ktorým mohli nadnárodné spoločnosti v Luxembursku využívať zvýhodnené daňové podmienky.

Jean-Claude Juncker počas rozpravy zdôraznil, že rozhodnutia Luxemburska ohľadom daní neboli nezákonné, priznal však, že „v Luxembursku, podobne ako v iných členských štátoch EÚ, dochádzalo pravdepodobne do istej miery k vyhýbaniu sa plateniu daní.“ Podľa predsedu Európskej komisie k týmto situáciám dochádza „všade v Európe, pretože v Európe máme nedostatočnú daňovú harmonizáciu.“ Uviedol tiež, že komisár  Moscovici bude iniciovať návrhy na automatickú výmenu informácií týkajúcich sa rozhodnutí jednotlivých členských štátov v daňových otázkach.

Líder skupiny EPP Manfred Weber (DE) vyjadril presvedčenie, že Jean-Claude Juncker aktuálne problémy vyrieši a dodal, že „to nie je EÚ, kto zlyhal, ale samotné členské štáty, ktoré nevyvinuli žiadne úsilie smerom k harmonizácií daňových základov korporátnych daní. Potrebujeme transparentnosť ohľadom národných rozhodnutí v daňových otázkach, ako aj harmonizované daňové základy,“ dodal.

Predseda skupiny S&D Gianni Pittella (IT) vyhlásil, že cíti „rozhorčenie za ľudí poškodených veľkými spoločnosťami, ktoré neplatia dane tam, kde vytvoria zisk. Vyhýbanie sa daňovým povinnostiam je celosvetový fenomén a najväčšou hanbou je, že to dokonca nie je ani nezákonné. Zákony sa preto musia zmeniť,“ uviedol. Gianni Pittella v tejto súvislosti navrhol tri opatrenia: jasnú definíciu daňových rajov, tvrdé tresty pre tých, ktorí porušia pravidlá, a napokon daňové výkazníctvo v každej krajine.

Na prijatie ďalších opatrení zameraných najmä proti agresívnemu neplateniu daní vyzvala aj Kay Swinburne (UK) zo skupiny ECR. Zdôraznila tiež potrebu celosvetovej výmeny informácií ohľadom daňových rozhodnutí jednotlivých krajín. „Toto malo fungovať už dávno,“ uviedla dodávajúc, že Parlament by mal momentálne vyčkať na výsledok vyšetrovania komisárky Vestager pred vynesením akýchkoľvek súdov.

Podľa lídra skupiny ALDE Guya Verhofstadta (BE) by malo byť Komisiou vedené vyšetrovanie ukončené do konca tohto roka, nemalo by sa však sústrediť iba na tri krajiny, ale zamerať sa na problém daňových únikov vo všeobecnosti. Guy Verhofstadt tiež vyzval na zriadenie osobitného vyšetrovacieho výboru Európskeho parlamentu a ostatné politické skupiny požiadal o podporu tohto návrhu. „Toto je zároveň jasný prípad, kedy potrebujeme viac Európy – aby sme mohli zaviesť spoločnú legislatívu v oblasti daňovej disciplíny a konvergenčný kódex, nie všeobecnú harmonizáciu, lebo nevieme, na akej úrovni by sme mali harmonizovať,“ dodal.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Gabriele Zimmer  (DE) zo skupiny GUE/NGL požiadala Jean-Claude Junckera, aby objasnil svoje konanie v úrade predsedu vlády Luxemburska. Mal by tiež vysvetliť, prečo spoločnostiam umožnil vyhýbať sa plateniu daní vo svojej krajine, v dôsledku čoho došlo k obmedzeniu prostriedkov, ktoré sa mohli využiť na boj proti chudobe a vytváranie nových pracovných miest, dodala.

Philippe Lamberts (Zelení/EFA, BE) uviedol, že je načase zastaviť daňové vojny v Európe. „Tí, ktorí z toho ťažia, sú nadnárodné spoločnosti a veľmi bohatí jednotlivci, zatiaľ čo obeťou sú európske verejné financie, a teda občania EÚ,“ vyhlásil a požiadal komisárku Vestager, aby rozšírila záber vyšetrovania.

Paul Nuttall (EFDD, UK) uviedol: „Pán Juncker, počas kampane v európskych voľbách ste boli súčasťou platformy, ktorá bojovala proti tomu, aby sa nadnárodné spoločnosti mohli vyhýbať daňovým povinnostiam, avšak v Luxembursku ste vyhýbanie sa plateniu daní umožnili. Občania sú skeptickí, pretože od nich chcete, aby sa chovali podľa toho, čo hovoríte, a nie podľa toho, čo robíte. Máte len dve možnosti: buď podáte demisiu alebo odstúpite po dobu trvania vyšetrovania,“ dodal.

Bruno Gollnisch (NI, FR) obvinil Jean-Claude Junckera zo zneužívania kauzy na rozšírenie vlastných právomocí. Podľa neho nie je harmonizácia daní nutná, je však potrebné prinútiť nadnárodné spoločnosti platiť dane v krajinách, v ktorých dosiahnu zisk. Vyslovil tiež obavy v súvislosti s tým, že za vyšetrovanie, ktoré sa týka aj Luxemburska, budú zodpovední predstavitelia Komisie vedenej práve jej predsedom Junckerom.

Reakcie slovenských europoslancov

„Boj proti daňovým únikom je dôležitou súčasťou daňovej problematiky. Popri represívnych nástrojoch musíme mať vždy na pamäti aj známy fakt, že efektívnosť výberu daní stúpa so znižovaním ich sadzieb. Podľa toho musíme aj podporovať rozvoj aktivity a lepší výber daní,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices