Prechod na digitálne technológie by vytvoriť nové pracovné miesta!

technologie
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Nové technológie, ako napríklad nositeľné počítače či rozpoznávanie tvárí, môžu úplne zmeniť náš spôsob práce, nakupovania alebo zábavy. Výbor pre vnútorný trh vo štvrtok organizoval seminár, ktorého súčasťou bolo aj predstavenie viacerých takýchto noviniek. Pozvánku na podujatie prijali viacerí experti z oblasti IT, ktorí spoločne s poslancami diskutovali o jednotnom digitálnom trhu. Jeho vytvorenie by mohlo prispieť k rastu európskych high-tech firiem a vytváraniu nových pracovných miest.

Seminár, ktorý otvorila poľská poslankyňa z EĽS Róża Thun, sa začal krátkym pohľadom do budúcnosti. Predstavte si, že kráčate mestom a na nose máte nasadené inteligentné okuliare. Žmurknutím privoláte taxík, ktorý jazdí bez šoféra. Keď nasadnete, okamžite rozpozná vašu tvár a začne hrať vašu obľúbenú pieseň. Zavezie vás do obchodu, z ktorého si vezmete, čo potrebujete. Nemusíte vyťahovať peňaženku, platba sa uskutoční automaticky, aj predajňa nielen taxi, rozozná vašu tvár. A vaše internetové nákupy vám až do domu doručí malá bezpilotná helikoptéra, tzv. dron.

Či už je to pre vás sen, alebo skôr nočná mora, Nick Sohnemann z poradenskej firmy FutureCandy tvrdí, že všetko toto bude možné už do roku 2020.

Poslanci mali počas seminára možnosť vyskúšať si niektoré z technologických noviniek, ktoré už sú na trhu. Fínska sociálna demokratka Liisa Jaakonsaari včas prejavila svoje obavy o starších ľudí. Zaujíma ju, ako sa ich potreby berú do úvahy pri zavádzaní nových technológií, napríklad vo verejnej správe.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Európske firmy zaostávajú

Väčšina technologických inovácií v súčasnosti pochádza z krajín mimo Európy. Nick Sohnemann si myslí, že je to kvôli našej mentalite, ktorá inováciám moc naklonená nie je.

Dr. Robert D. Atkinson z americkej Nadácie pre IT a inovácie (ITIF) pripomenul, že Európa zaostáva za USA v raste produktivity už od roku 1995. Je presvedčený, že keby sa Európe podarilo vytvoriť svoj jednotný digitálny trh, firmám by ponúkol výhody už len svojou veľkosťou. Pomohla by im totiž zvýšiť ich produktivitu.

Počas seminára padla aj delikátna otázka o robotoch. Zanikne kvôli nim veľa pracovných miest, alebo sa vďaka nim vytvoria nové? Podľa Nicka Sohnemanna už nebudeme potrebovať taxikárov alebo poštárov, keďže ich nadradia inteligentné stroje. Na obavy estónskej poslankyne Kaji Kallas (ALDE) čo sa stane so všetkými ľuďmi, ktorí takto prídu o prácu, reagoval so slovami, že sa vytvoria nové pracovné miesta. „Facebook len v Nemecku vytvoril 100 tisíc pracovných miest v oblasti sociálnych médií,“ dodal.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nové iniciatívy na posilnenie vedúceho postavenia európskeho priemyslu v oblasti progresívnych materiálov

Komisia navrhla komplexnú stratégiu, vďaka ktorej sa má EÚ priblížiť k vedúcemu postaveniu v oblasti …

Consent choices