Európa sa obáva GM plodín, máme zastaranú legislatívu

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V Európe majú obavy z GM plodín – z geneticky modifikovaných organizmov. Iba niektoré z členských štátov pestujú GM plodiny, pretože väčšina štátov ich odmieta. Ľudia predpovedajú neprirodzenú úrodu, vykynoženie pôvodných druhov a zníženie biodoverzity.

Poslanci Európskeho parlamentu sa tejto téme venovali, keď hodnotili zastaranú legislatívu. „Členské štáty ako Španielsko, Portugalsko či Rumunsko, ktoré súhlasia s pestovaním GM plodín, nech sa páči. Ak sa tak rozhodli, prosím. No chceme poskytnúť lepšie práva tým členským štátom, ktoré zastávajú názor, že na svojom území nechcú pestovať GM organizmy,“ povedala Frédérique Ries, ktorá je zo skupiny Aliancie liberálov a demokratov pre Európu. Pani Ries získala v utorok väčšinu hlasov vo Výbore pre životné prostredie. Nová legislatíva umožní štátom rozhodnúť o vlastných pravidlách.

„Potrebujeme lepšie analýzy rizík, teda dlhodobejšie analýzy, čo by skúmali, či je genetická technológia nebezpečná či nie. O to ide. Presne to sľúbil pán Juncker. Schvaľovací postup sa zmení, potom sa uvidí, či sme pokročili v genetickej technológii,“ hovorí Martin Häusling zo Strany zelených.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Profesor Patrick du Jardin z katedry botaniky na belgickej univerzite v meste Gembloux dodáva: „Vzhľadom na modifikované druhy potravín netreba očakávať, že by sa rastliny zmenili na invazívne, že by sa rozšírili v prírode alebo predstavovali hrozbu voči biodiverzite. Dnes poznáme mnohé techniky genetických modifikácií. Neprenášame nové gény, skôr meníme alebo obmieňame gén, ktorý už rastlina obsahuje.“

Okamžite začínajú rokovania s členskými štátmi v nádeji, že dohodu dosiahnu do Vianoc. Pozitívne vyhliadky vzhľadom na kontroverznosť témy.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Martin HAUSLING

Martin Häusling: Nová legislatíva EÚ o pestovaní a produkcii biopotravín prinesie veľa výhod

EÚ prijala nové pravidlá o pestovaní a výrobe biopotravín. Aké výhody prinášajú pre producentov a …

Consent choices