Koniec bankám a inštitúciám na východe Ukrajiny, Porošenko ich zatvára

tank
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinská vláda zatvára štátne inštitúcie a ruší bankové služby v separatistickom Doneckom a Luhanskom regióne. Príslušné dekréty v sobotu podpísal prezident Petro Porošenko.

Kyjev už zastavil vyplácanie štátnych peňazí týmto separatistickým oblastiam potom, čo tamojší predstavitelia usporiadali koncom októbra vlastné voľby, ktoré ukrajinská vláda považuje za nelegálne.

V prezidentskom dekréte sa hovorí, že všetky štátne spoločnosti, inštitúcie a organizácie majú do týždňa ukončiť svoju prácu v Doneckom a Luhanskom regióne, „evakuovať pracovníkov“ a v prípade možnosti odniesť zariadenie a dokumenty.

Zrušil zvláštny štatút

Ukrajinská národná banka má taktiež ukončiť všetky svoje služby v určitých oblastiach týchto samozvaných republík. Dekrét tiež žiada parlament, aby „zrušil zvláštny štatút“ oboch regiónov.

Napriek prímeriu uzavretému začiatkom septembra v Minsku len za posledných dvadsaťštyri hodín prišlo o život najmenej sedem ukrajinských vojakov.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Vedenie Doneckej republiky tvrdí, že zahynulo aj šesť civilistov vrátane dvoch detí. Konflikt si od apríla vyžiadal vyše štyritisíc mŕtvych. Kyjev a západní spojenci obviňujú Moskvu z podporovania povstalcov na východe Ukrajiny, čo však ruskí predstavitelia naďalej popierajú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Putin pred jedenástimi mesiacmi prekvapil svet, odvtedy Ukrajinci prekvapujú jeho

Bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko navštívil Európsky parlament v Bruseli, kde ho privítal slovenský europoslanec …

Consent choices