Air France prepúšťalo, z Bruselu by mali dostať nezamestnaní milióny EUR na preškolenie

Air France
Air France. PHOTO: Flickr.

Po tom, čo francúzsky letecký prepravca prepustil 3886 zamestnancov, Komisia navrhla 25,9 miliónov eur na ich preškolenie. Zdrojom peňazí je európsky fond, pomáhajúci dotknutým efektami globalizácie. Jeho cieľom má byť ich integrovanie naspäť na trh práce.

O návrhu Komisie aktuálne bude rozhodovať Parlament a Rada. Komisárka pre zamestnanosť, sociálne veci, zručnosti a mobilitu práce Marianne Thyssen to vysvetlila takto: „Mnoho odvetví v Európe podlieha štrukturálnym zmenám ako dôsledok globalizácie. Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii je konkrétnym prejavom európskej solidarity. Fond pomáha členským štátom, aby znova integroval nezamestnaných ľudí späť na trh práce. Fond taktiež podporuje štáty, aby prispôsobovali zručnosti svojich pracujúcich občanov.“

Francúzi požiadali Komisiu o fond po tom, čo spoločnosť začala bojovať s vysokými dlhmi a neschopnosťou reagovať na stratu podielu na trhu medzinárodnej leteckej dopravy. Celkové odhadované náklady na pomoc bývalým zamestnancom sú takmer 52 miliónov.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

O mve

Odporúčame pozrieť

letecka preprava

Súd EÚ anuloval schválenie pandemickej pomoci pre dve letecké spoločnosti

Nízkonákladové letecké spoločnosti Ryanair a Malta Air vyhrali v stredu súdny spor proti rozhodnutiu Európskej …

Consent choices