Na Ukrajine zbierajú zvyšky zostreleného lietadla

zostrelené lietadlo
Trosky zostreleného lietadla na Ukrajine. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Na východe Ukrajiny začal tím expertov s odvozom trosiek malajzijského Boiengu letu MH17, ktorý spadol v júli zrejme po zásahu raketou. Pri nešťastí zahynulo všetkých 298 pasažierov. Vyšetrovanie zatiaľ nedospelo k jednoznačnému záveru, kto je vinníkom tragédie. Hlavné podozrenie ale padá na proruských separatistov.

Boeing 777 lietajúci na linke Amsterdam-Kuala Lumpur sa zrútil 17. júla. Väčšinu obetí, takmer dvesto, tvoria holandskí občania.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania stroj zasiahla raketa zem-vzduch odpálená pravdepodobne z povstaleckého územia.Vzbúrenci ale akýkoľvek podiel na nešťastí odmietajú.

Zbieranie trosiek i telesných pozostatkov obetí bolo doteraz veľmi obtiažne pre pretrvávajúcu streľbu medzi ukrajinskou armádou a povstalcami a muselo byť opakovane prerušované. Nakladanie kusov lietadla na autá v nedeľu začalo pod dohľadom holandských expertov a pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Smer Charkov

Zvyšky lietadla – niektoré veľké časti museli rozrezať – následne preložia do nákladných vagónov a po železnici zamieria do Charkova. Vyšetrovatelia pracujú práve tam a tiež v Holandsku.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Odhaduje sa, že celá operácia bude trvať asi desať dní. Je však potrebné, aby v danej oblasti dodržiavali pokoj zbraní. Prímerie z 5. septembra v Minsku zástupcovia Kyjeva a povstalcov stále porušujú, z čoho sa obe strany vzájomne obviňujú. Po voľbách, ktoré sa v separatistických oblastiach konali 2. novembra, intenzita incidentov ešte narástla.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices