stefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/EPP.

Štefanec: Prípad Duslo Šaľa bude riešiť nová Komisia

stefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: redakcia/EPP.

V nadväznosti na stretnutie europoslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) s teraz už bývalým komisárom pre hospodársku súťaž Joaquínom Almuniom 16. októbra sa poslanec znova obrátil na Komisiu a to konkrétne na novú komisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager  s cieľom získať informácie o aktuálnom stave posudzovania daňových úľav Ministerstva hospodárstva SR pre spoločnosť Duslo Šaľa.  Výška štátnej pomoci v hodnote 58,56 miliónov eur predstavuje najvyššiu dotáciu v Slovenskej republike za posledných 12 rokov.

„Najpodozrivejšie v prípade poskytnutia daňovej úľavy pre podnik Duslo Šaľa je selektívne zaobchádzanie. Teda nerovnaké podmienky, keď jedna firma dostane v porovnaní s inými príliš vysokú pomoc“, poznamenal Štefanec.

Nové pravidlá schvaľovania dotácií pre investície platia od 1. mája tohto roku. Tie boli na návrh poslanca Smeru Maroša Kondróta upravené tak, že investície nad 200 miliónov už nemusia prejsť verejným pripomienkovaním a schváliť ich vláda, stačí iba podpis ministra hospodárstva a Európskej komisie. Duslo Šaľa podala svoj investičný projekt 5 dní po tom, čo táto zmena vošla do platnosti. Bývalý minister hospodárstva Tomáš Malatinský ju schválil 26. júna. Taktiež bol zmenený zákon o stimuloch, ktorý do roku 2013 vyžadoval, aby investičný zámer na získanie daňovej úľavy vytvoril nové pracovné miesta. Rozhodnutie o schválení investičnej pomoci pre Duslo Šaľa neobsahuje zachovanie zamestnanosti ani prísľub vytvorenia nových pracovných miest.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Slovenská republika mala odovzdať dokumenty na preverenie Komisii do konca októbra 2014. Na základe týchto dokumentov môže Komisia začať posudzovať selektívne zaobchádzanie štátu s firmou Duslo Šaľa.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices