Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2014

Záborská rečnila v europarlamente o páde Berlínskeho múru, sála bolo takmer prázdna

Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2014
Anna Záborská. PHOTO: © European Union 2014

Európsky parlament žil aj udalosťou, ktorá je pre európske dejiny veľmi významná – pád Berlínskeho múru. Tejto téme bola venovaná veľká časť začiatku zasadnutia plenárneho zhromaždenia.

Vystupovali predsedovia jednotlivých politických skupín i samotný predseda parlamentu. O slovo požiadala aj Anna Záborská, ktorá chcela, aby na pléne zaznela aj téma, ktorá sa týkala 25.výročia pádu komunizmu. „Prežívala som zvláštny pocit, lebo tým, že moje vystúpenie sa dostalo na rad ku koncu zasadnutia, respektíve až pár minút po polnoci, bola veľká sála prázdna. Bola som tam jediná čo stála a hovorila o skutočne prevratnej udalosti pre naše národy. Predsedajúci a pani komisárka Thyssen so záujmom sledovali, keď som hovorila, že veľkými udalosťami, ktoré ovplyvnili dejiny Európskej únie, bol pád nacizmu a komunizmu,“ povedala.

„Ak nebudeme hovoriť o zločinoch, ktoré sa za týchto dvoch režimov odohrali, tak nezanecháme v podstate žiadne posolstvo pre budúce generácie a na druhej strane si nebudeme ani pripomínať obete, ktoré museli priniesť mnohí ľudia, aby sme mohli žiť v slobodnej dobe,“ pokračuje europoslankyňa Záborská.

Viac..  M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Príspevok Anny Záborskej odznel v rámci procedúry minútových príhovorov, kde sa polhodina venovala tridsiatim poslancom. Tí počas minúty môžu predniesť svoj príspevok na určitú tému. Dostať sa v Parlamente k tejto minúte je pomerne ťažké. Je pravidlo, že poslanec môže vystúpiť každú tretiu schôdzu, ak o to požiada. Poslanci túto možnosť využívajú, pretože je to priestor ako hovoriť o domácich problémoch, ekologických problémoch či nezamestnanosti.

O vik

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices