Namiesto ďalších sankcií chcú ministri dialóg s Ruskom

rusko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRUSEL – Hlavným predmetom rozpravy počas pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Bruseli bola možnosť „opätovného nadviazania dialógu“ s Ruskom, na ktoré dvadsaťosmička počas roka uvalila niekoľko súborov sankcií v súvislosti s krízou na Ukrajine.

Po skončení prvej časti stretnutia, ktoré má pokračovať v utorok, o tom informoval spravodajský portál EUobserver odvolávajúci sa na vyjadrenie vysokej predstaviteľky Európske únie pre zahraničné veci Federiky Mogherini.

Mogherini podľa zverejnenej správy považuje Rusko „dozaista za súčasť problému, ale aj súčasť riešenia krízy“. Ttiež tvrdí, že sankcie sú „účinným nástrojom, (ale) v širšej stratégii“.

Rada Európske únie pre zahraničné veci po prvom dni zasadnutia vydala vyhlásenie venované Ukrajine, kde vyzýva na zastavenie sústavného porušovania prímeria, stiahnutie všetkých nezákonných a zahraničných síl, žoldnierov a výzbroje ako aj na zabezpečenie trvalého monitorovania ukrajinsko-ruskej hranice Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe“.

Ministri taktiež poverili úrad predstaviteľky Únie a Európsku komisiu, aby vypracovali návrh rozšírenia sankcií voči východoukrajinským separatistom.

Vysoká predstaviteľka pre zahraničné veci podľa portálu EUobserver povedala, že „mnohí ministri“ sa vyslovili za to, aby vycestovala do Moskvy, najskôr sa však chce presvedčiť, že „sú podmienky pre plodné stretnutie“.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Obvinené Rusko

Západ obviňuje Rusko z podporovania separatistického povstania na Ukrajine, čo však druhá strana popiera.

EUobserver pripomína, že najnovšie závery dvadsaťosmičky nasledovali dva týždne po Kyjevom neuznaných voľbách v separatistických oblastiach, štyridsaťosem hodín po vyhlásení NATO, že Rusko vysiela na Ukrajinu ďalších vojakov, a iba deň po neverejnom rokovaní nemeckej kancelárky Angely Merkel, predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a ruského prezidenta Vladimira Putina popri summite skupiny G20 v Austrálii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices