Nižší rozpočet pre poľnohospodárstvo! Doplatia naň mladí farmári?

traktor
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Komisia plánuje v budúcom roku znížiť rozpočet pre Európsky poľnohospodársky záručný fond. Proti novej dohode sa postavilo až 22 členských štátov, ktoré nesúhlasia so škrtom výdavkov. Nižšie dotácie by podľa nich mohli mať negatívne dopady na poľnohospodárstvo, o ktorých sa zmienili aj vo svojej deklarácii. Tú chcú už čoskoro predložiť predsedovi Rady pre hospodárske a finančné záležitosti.

Svoje obavy s nedostatkom finančných prostriedkov vyjadrila aj väčšina ministrov. Na stretnutí v Bruseli poukázali najmä na mladých poľnohospodárov, ktorým môže nižší finančný balíček sťažovať podmienky pri výrobe. Farmári budú mať podľa nich tiež náročnejší prístup k úverom, výrobným faktorom, vedomostiam či iným inováciám.

To však na tému poľnohospodárstva nie je zďaleka všetko. Rada chce podporiť pestovanie broskýň a nektáriniek, ktoré zasiahol ruský zákaz poľnohospodárskych produktov v Únii. Ministri mali na programe aj ochranu včely medonosnej, opatrenia proti škodcom na kukurici a podpísanie dohody o ekologickej výrobe. Zlepšiť chcú tiež transparentnosť trhu pre drobných investorov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Horúcim bodom zostáva naďalej rybolov a kvóty pre úlovky. Nariadenie sa týka hlavne limitov pre výlov žralokov a možnostiach rybárčenia v Baltskom mori. Do platnosti by malo vstúpiť od januára budúceho roka.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices