štefanec
Zdroj: Kancelária I. Štefanca

Osobnosti Nežnej revolúcie diskutovali v Europarlamente

štefanec
Zdroj: Kancelária I. Štefanca

Europoslanec Ivan Štefanec dnes v Bruseli hostil aktérov kľúčových udalostí našich dejín, Antona Srholca a Ladislava Snopka. Pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie zorganizoval na pôde Európskeho parlamentu spolu s Bratislavským samosprávnym krajom diskusiu o udalostiach 17.novembra 1989 a ich význame a odkaze.

„Je mi cťou si tento historický moment pripomínať v spoločnosti čerstvého laureáta európskej Ceny Pamäti národa. Anton Srholec je jedným z piatich Stredoeurópanov ocenených symbolicky 17.novembra v Prahe, presne 25 rokov po začiatku konca režimu, ktorý mu bránil vo viere a jej štúdiu a potrestal ho 12 – ročným väzením v tábore nútených prác v uránových doloch v Jáchymove”, uvádza Štefanec.

Rok 1989 je pre Európu zásadným míľnikom.  Strhnutie železnej opony, ktorá rozdeľovala kontinent po desaťročia priniesla pred 25-mi rokmi  ľudská odvaha vo forme pádu Berlínskeho múru v Nemecku, hnutia Solidarita v Poľsku či Nežnej revolúcie vo vtedajšom Československu. Tú preukázali aj účastníci dnešnej diskusie. Zo svojej perspektívy disidentov si budú s rôznymi generáciami Čechov a Slovákov v európskej centrále pripomínať historické momenty našich dejín a hodnoty slobody v aktuálnej medzinárodnej geopolitickej i ľudskoprávnej situácii vo svete

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Udalostí z konca roku 1989 zásadne zmenili život nám všetkým a dnes sú prirodzenými symbolmi zjednocovania Európy. Bez nich by Európska únia nemohla existovať vo svojej dnešnej podobe. Oslava štvrť storočnice je dôkazom, že európsky projekt je jedinečný a stále aktuálny a iba jeho pokračovanie prinesie skutočné a konečné vymazanie železnej opony z mentálnej mapy”, uzatvára Štefanec.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices