Linda McAvan. PHOTO: © European Union 2014

V roku 2015 sa pozornosť Európskej únie sústredí na ľudí v núdzi

Linda McAvan. PHOTO: © European Union 2014
Linda McAvan. PHOTO: © European Union 2014

Ochrana osobných údajov je dôležitá téma. Kontroverzná legislatíva – zoznam mien cestujúcich alebo PNR – sa týkala leteckej dopravy, no v apríli ju stiahli, pretože sa všetci dostávali do role podozrivých.

Legislatíva PNR je však späť, keďže sa svet usiluje o boj proti zahraničných Islamských atentátnikom. „V podstate vychádzame z premisy, že nikdy nevyužívame údaje o jednotlivcoch na žiadne iné účely než pre samotných jednotlivcov. Je to takmer neskutočná situácia. Údaje zhromažďované podľa legislatívy o PNR predstavujú zlomok toho, čo sa od občanov žiada pri mnohých iných veciach,“ povedal Timothy Kirkhope zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov.

2015 – rok, kedy sa Európa sústredí na ľudí v núdzi

Každý rok hlasuje Parlament o tom, aký projekt podporí. Cieľ roku 2015 spadá do oblasti pomoci ľuďom v núdzi. Európa je najväčším poskytovateľom pomoci sveta. Ako to oživiť?

„Ocenila by som, keby sme robili viac pre ženy a dievčatá. Máme miléniové rozvojové ciele, no stále pretrváva diskriminácia voči ženám, rovnako tak aj násilie páchané na ženách,“ povedala Linda McAvan zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Ďalšou z tém Výboru pre rozvoj je podvýživa detí. Kvôli okolnostiam až 2,6 milióna detí mladších ako päť rokov zomrie ročne v rozvíjajúcom sa svete. EÚ vynakladá peniaze na riešenie tejto situácie ale problém je v tom, ako zabezpečiť, aby sa pomoc dostala k deťom. Prioritou bude zabezpečenie zdravotnej pomoci.

Jednou z tém boli aj hendikepovaní. Európska únia nevidiacich hovorí za celú Európu, že existujú formy pomoci, poradenstva či podpory. Táto únia požaduje novú legislatívu.

Viac sa dozviete v priloženom videu:  

O vik

Odporúčame pozrieť

Cestujete lietadlom? Vaše údaje sa budú uchovávať, kvôli bezpečnosti

Poslanci Parlamentu schválili po takmer piatich rokoch jednu z najspornejších smerníc EÚ – Záznam o cestujúcich …

Consent choices