Euro sa prehuplo nad hladinu 1,2500 EURUSD

euro1
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Uplynulý pondelok priniesol na menovom páre EURUSD vcelku zaujímavé obchodovanie, ktoré v konečnom zúčtovaní znamenalo oslabenie sa eura voči doláru o tri desatiny percenta. V ranných hodinách sa euro držalo na úrovni 1,2480 EURUSD a krátkodobo prelomilo aj hladinu 1,2500 EURUSD, no popoludní nastal zvrat a spoločná mena eurozóny sa porúčala nadol. Podľa prieskumu agentúry Sentix sa dôvera investorov v eurozóne v novembri po troch mesiacoch zhoršovania mierne zotavila.

Do záveru obchodovania si euro voči doláru pohoršilo na úroveň 1,2420 EURUSD. Z eurozóny ani z USA nedorazili zásadnejšie makro správy, a tak popoludňajší vývoj na trhu nemožno pripísať fundamentálnym faktorom, ale skôr budovaniu pozícií pred utorkovým dňom. V USA sa totiž v utorok sviatkovalo a hoci burzy zostali otvorené, očakávalo sa len veľmi utlmené obchodovanie. V utorok na trh nedorazili žiadne zásadnejšie dáta z eurozóny ani z USA. Do hry sa tak viac dostávali správy z ostatných krajín sveta, resp. už dlhšie známe správy o očakávaných krokoch centrálnych bánk. Až do štvrtej popoludní nášho času sa euro voči doláru obchodovalo v okolí hladiny 1,2420 EURUSD bez výraznejších výkyvov. Popoludní však došlo k obratu, euro sa vybralo nahor a večer sa voči doláru posilnilo až na hladinu 1,2500 EURUSD. Tú ale napokon neudržalo a utorkové obchodovanie zatvorilo na úrovni 1,2475 EURUSD.

Posilnenie sa eura možno zrejme pripísať len tzv. short squeeze, teda citeľnej zmene ceny aktíva pri nízkom  obchodovanom objeme, keďže v USA bol spomínaný sviatok. V stredu sa spoločnej mene eurozóny veľmi nedarilo a z otváracej úrovne 1,2475 EURUSD si pohoršila na záverečných 1,2440 EURUSD. Pod oslabenie sa eura sa podpísal najmä posilňujúci sa dolár. Ten získaval najmä voči britskej libre. Euro vo štvrtok takmer nepretržite rástlo a počas dňa na sile voči americkému doláru získalo tretinu percenta. Z rannej úrovne 1,2430 EURUSD si spoločná mena eurozóny polepšila na záverečných 1,2480 EURUSD a to aj napriek tomu, že profesionálni forecastri pod hlavičkou ECB okresali svoje prognózy vývoja HDP aj inflácie na najbližšie dva roky.

V piatok sa euro voči doláru dostalo krátkodobo aj pod hladinu 1,2400 EURUSD, no svoje straty dokázalo vstrebať a do záveru dňa i týždňa si polepšilo na úroveň 1,2530 EURUSD. Pod posilnenie sa eura sa podpísali hlavne správy o možnom neželanom poklese inflácie v USA v dôsledku nižších cien ropy. Dolár sa teda oslabil a dopomohol euru k celotýždennému zisku na úrovni 0,6 %.

Pomyselným víťazom uplynulého týždňa spomedzi mien nášho regiónu sa stal maďarský forint, ktorý sa voči euru posilnil o rovné percento na piatkových 306,20 EURHUF. Mierny zisk na úrovni desatiny percenta si zaknihovala aj česká koruna, ktorá sa tak v piatok večer obchodovala voči euru na úrovni 27,690 EURCZK. Prakticky bez zmeny ukončil minulotýždňové obchodovanie poľský zlotý, ktorý sa v piatok držal voči euru na rovnakej úrovni ako v pondelok ráno, t. j. 4,2290 EURPLN.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Ropa Brent padla na nové štvorročné dno

Ropa Brent nemá za sebou úspešný týždeň. Séria poklesov začala už v pondelok. Dôvodom bolo posilnenie sa amerického dolára voči košu svetových mien, ktoré zatienilo obavy z konfliktov na Ukrajine a v Líbyi. Cena Brentu si na začiatok týždňa odpísala takmer – 1,3 % a deň uzavrela na úrovni 82,34 USD za barel. Pokles pokračoval aj v utorok. Časť trhu totiž očakáva, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC], na svojom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 27. novembra, nezníži svoju produkciu. Brent si tak zo svojej ceny odpísala – 67 centov a deň uzavrela na úrovni 81,67 USD za barel.

Ešte horší vývoj zasiahol čierne zlato v stredu. „Cena britskej ropy sa prepadla na vyše štvorročné dno, až na úroveň 80,38 USD za barel. Podpísala sa pod to Saudská Arábia, ktorá odmietla podporiť iniciatívu niektorých členov ropného kartelu OPEC vyzývajúcich na obmedzenie produkcie s cieľom kompenzovať dopady klesajúcich cien“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Svoje minimá Brent prepísala aj vo štvrtok, kedy intradenne poklesla o takmer – 4,5 % a deň uzavrela na úrovni 77,49 USD za barel. Podľa údajov Federálneho úradu pre energetiku [EIA] sa totiž zásoby ropy v zásobníku Cushing zvýšili, pričom ropy je na trhu už aj tak nadbytok. Aspoň záver týždňa bol pre cenu Brentu pozitívny. Tá vzrástla o takmer 2 USD. Na trhu však vládne skepsa, či nárast cien ropy kvôli nadmerným zásobám vydrží. Ceny vzrástli aj v dôsledku očakávania, že stúpne dopyt po vykurovacom oleji vzhľadom na chladný víkend v USA. Záver týždňa tak Brent uzavrela na cene 79,31 USD za barel. V priebehu týždňa si odpísala – 2,2 %. V medzimesačnom porovnaní sa pokles ceny severomorskej ropy zastavil na – 8,4 % a od začiatku roka tento pokles prevýšil až – 25 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices