Juncker stále presviedča europoslancov, že s údajnými daňovými podvodmi v Luxembrusku nič nemá

Komisár Juncker
Komisár Juncker. PHOTO: Flickr.

Šéf komisárov Juncker sa v kresle neohrial, už čelí silnej kritike. Prevalená kauza s daňovými únikmi v Luxembursku, v ktorom vtedy Juncker pôsobil ako minister financií aj ako premiér, pobúrila nielen Parlament. Svoju nevinu obhajoval faktom, že zákon neporušil.

Nového šéfa komisárov označili médiá za architekta systému, ktorý 22 štátov Únie 18 rokov využívalo na neplatenie daní. Po tom, čo sa na verejnosť dostala správa Lux Leaks, hovoriaca o spolupráci luxemburskej vlády s veľkými spoločnosťami vo vyhýbaní sa plateniu daní, Juncker čelí silnej kritike. Najmä pravicovej strany Parlamentu, ktorá žiada jeho odstúpenie z postu predsedu. Na skepsu, či je schopný viesť Úniu v budúcich piatich rokoch s takouto minulosťou, odpovedal takto: „Nič nehovorí o tom, že som napomáhal, aby dochádzalo k daňovým únikom. Dôvodom toho celého bola absencia harmonizácie.“ V kauze nevidí problém. S plánmi, ktoré jeho tím pripravuje, bude Komisiu všetkých 28 členských štátov nasledovať, myslí si.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

„Neviem o nezákonných praktikách,“ šéf komisárov hovorí, že všetky zákony dodržal. „Ako riešenie Rada uvažuje o návrhu smernice, ktorú Komisia predstavila už v roku 2011. My sme sa rozhodli, že budeme presadzovať túto automatickú výmenu informácií v daňových otázkach. Prijalo to celé kolégium,“ reagoval Juncker na otázku, či ho podporia všetky členské štáty a či jeho kabinet podporí návrhy spoločného daňového základu a systému výmeny informácií v daňových záležitostiach.

Celé vystúpenie predsedu Komisie si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

KORONAVÍRUS: Luxemburského premiéra hospitalizovali

Luxemburského premiéra Xaviera Bettela hospitalizovali po tom, ako mal pred týždňom pozitívny test na ochorenie …

Consent choices