Masové prepúšťanie vo Fiate! Poliaci požiadali o 1,2 milióna eur z európskych fondov

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Európska únia chce zvýšiť zamestnanosť v Poľsku. Ide o nápad z dielne Komisie, ktorá pomôže Poliakom štedrou sumou z Európskeho globalizačného fondu. Finančná injekcia je reakciou na hromadné prepúšťanie z automobilky Fiat a mala by predstavovať hodnotu 1,2 milióna eur. O návrhu bude už čoskoro rokovať Parlament a tiež Rada ministrov.

Nezamestnanosť vo veľkom postihla aj našich severných susedov. O podporu žiadajú Poliaci v súvislosti so zrušením 21 dodávateľov pre automobilovú spoločnosť Fiat. Nepriaznivé hospodárske podmienky mali za následky, že bez práce ostalo 1079 zamestnancov. Straty negatívne ovplyvnili výrobu osobných automobilov nielen v európskom, ale tiež svetovom meradle. Opatrenia z európskeho fondu by mali tieto dopady zmierniť.

„Mnoho odvetví prechádza v dôsledku globalizácie významnými štrukturálnymi zmenami. Európsky globalizačný fond je prejavom solidarity, ktorý chce naďalej pomáhať členským štátom a ľuďom bez zamestnania. Našou úlohou je ich podporiť tak, aby prispôsobili svoje zručnosti novým okolnostiam na trhu,“ vyjadrila sa Marianne Thyssen, európska komisárka pre zamestnanosť, sociálne veci, zručnosti a mobilitu práce. Zo spomínaného fondu vedia Poliaci získať nielen potrebné odborné vzdelanie, ale tiež príspevok na zakladanie podnikov.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Fiat Auto Poland už dlhšie trápili klesajúce podiely. V snahe prispôsobiť sa novým potrebám na trhu presunuli výrobu nového modelu Panda Classic do Kampánie v Taliansku. Úsilie sa im však nevyplatilo a chybný krok viedol v januári 2013 k hromadným výpovediam v poľskej pobočke.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices