Toto je nový Junckerov komisár: Miguel Canete chce rapídne znížiť otepľovanie planéty

Miguel Arias Cañete
Miguel Arias Cañete. PHOTO: Flickr.

Miguel Arias Cañete, ktorý ako člen nového tímu komisárov Jeana-Clauda Junckera, hovoril o cieľoch svojho úradu pre klimatické aktivity a energetiku. Dôraz kladie na líderstvo v technológiách ochrany životného prostredia a trvalo obnoviteľných zdrojov.

Komisariát pre klimatické aktivity a energetiku v najbližších mesiacoch začne naplno riešiť otázku, ako znížiť záťaž na životné prostredie. Venovať sa bude aj budúcnosti v energetickej politike. Po tom, čo predstavitelia Európskej únie prijali dohodu – politický rámec pre klímu a energiu do roku 2030, hlavnou úlohou komisára Cañeteho a jeho inštitúcie bude tento rámec uplatniť.

Ten hovorí o znížení skleníkových plynov o 40 % pod úroveň z roku 1990, naopak zvýšenie množstva obnoviteľných zdrojov aspoň o 27 %. Východiskom má byť podľa neho prechod na nízkouhlíkovú energetiku. Ňou má Únia získať vyššiu bezpečnosť dodávok energie v priestore EÚ a väčšinové odpútanie sa od závislosti na dovoze energií z tretích krajín.

„Sme schopní znížiť nárast otepľovania o menej ako 2°C, ale len keď to bude jednohlasné,“ ukázal komisár Cañete. Naznačil, že rámec by mali podporiť všetky zainteresované európske inštitúcie. „Lídri prijali dohodu o rámci, našou úlohou bude jeho vhodné uplatnenie,“ dodal.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Rámec taktiež pracuje s faktormi ekonomického rastu a podpory zamestnanosti, ktoré sú podľa komisára nevyhnutné najmä v tomto čase. Podporovatelia rámca vrátane spomínaného komisariátu očakávajú v budúcnosti nové pracovné miesta a nárast ekonomiky v celej zóne Únie.

Vystúpenie komisára Cañeteho si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

peniaze

Euro podporuje rekordný počet Európanov, vyplýva z najnovších výsledkov prieskumu Eurobarometra

Viac ako tri štvrtiny občanov si myslia, že jednotná mena je dobrá pre Európsku úniu. …

Consent choices