figeľ
Ján Figeľ. PHOTO: redakcia/red.

Bývalý eurokomisár Figeľ o Junckerovi: Nebol to môj favorit

Ján Figeľ je od roku 2009 predsedom Kresťanskodemokratického hnutia na Slovensku. Bol hlavným vyjednávačom SR pre rokovania o vstupe Slovenska do Európskej únie. Tiež sa stal prvým Slovákom, ktorý vykonával funkciu komisára v Európskej komisii.  

Je podľa vás komisár Juncker cesta správnym smerom alebo nie?

Zvyknem hovoriť, že potrebujeme ísť správnou cestou, nie zlým smerom. V tejto chvíli si myslím, že je to cesta k posunu Európskej komisie k praktickým a potrebným riešeniam, hlavne v ekonomicko-finančnej oblasti. Zároveň aj k inováciám, ktoré sú súčasťou cesty a sú veľkou výzvou práve preto, aby sme dokázali nájsť odpovede. Jean-Claude Juncker pre KDH a pre mňa nebol prvou voľbou, ale bol návrhom, ktorý vzišiel z Dublinu a bol potvrdený občanmi v májových voľbách.

Kto bol váš favorit?

Mojím favoritom bol Valdis Dombrovskis, bývalý Lotyšský premiér, ktorý kandidoval za lídra do volieb v rámci Európskej ľudovej strany, ale tesne pred kongresom v Dubline sa tejto ašpirácie vzdal. To, že Európska ľudová strana zvíťazila a obhájila doterajšie postavenie hovorí o tom, že sme posledné obdobia zvládli až mimoriadne zložitú situáciu, ktorá pre mnohých vyzerala neriešiteľne. To ako je postavená Európska komisia je na jednej strane klasickým vyjadrením centrálnej inštitúcie, ktorá má chrániť záujmy spoločenstva a má veľmi citlivé postavenie, na druhej strane je pokusom o inovácie.

Sám Juncker sa vyjadruje, že toto je posledná šanca ako dať Európu dokopy, alebo to bude „konečná“. Dá sa s tým súhlasiť?

Samozrejme si želám, aby tento prístup znamenal pozitívnu inováciu, nie novú komplikáciu na ceste. Áno, Európska únia je v zložitej situácii, prešla ťažkým obdobím, a ak má nadobudnúť novú dynamiku a novú dôveru, tak potrebujeme všetci zabrať. Myslím to tak, že európske inštitúcie majú dôveryhodne viesť a rozvíjať európsku politiku, no zároveň sa členské štáty môžu správať dvojtvárne – inak v Bruseli, inak v hlavných mestách. Dodržiavať pravidlá, ktoré spoločne formujeme je potvrdením dominancie práva nad silou a napĺňaním krokov, ktoré nás dostávajú do situácie, že spolu buď vyhrávame alebo prehrávame. Som presvedčený, že Komisia má všetky predpoklady na to, aby prinášala dobré návrhy do prostredia európskych inštitúcií nielen z hľadiska organizácie práce, ale aj nastavenia politických pomerov. Či sa to tak bude diať uvidíme.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Myslíte si, že skok Maroša Šefčoviča na post komisára pre energetickú úniu môže mať pre Slovensko nejaký význam?

Čo sa týka Maroša Šefčoviča, áno, získal významný post, vďaka výmene po vypočúvaniach a vítam tento nový post práce preto, lebo je jedným z kľúčových pre budúcnosť Európy. Energetika stúpa na svojom význame a Slovensko, ktoré je veľmi zraniteľné môže postupne získavať práve tým, že sa budú prekonávať slabiny z hľadiska energetickej efektívnosti, kompatibility, prepojení a zraniteľnosti. Marošovi Šefčovičovi, predsedovi Junckerovi aj celej Komisii ponúka možnosť konečne pohnúť energetickým trhom a bezpečnosťou v Európe. Myslím si, že z toho môže získavať aj Slovensko. Nie falošne, ani jednostrannosťou ale práve tým, že bude napĺňať svoje záujmy a postavenie.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal bývalý eurokomisár a predseda KDH Ján Figeľ.

O vik

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices