Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 46. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

MAĎARSKO

Dlho to netrvalo a Maďarsko máme v našom týždenníku opäť. A opäť za tým nestojí nikto iný ako maďarský premiér Viktor Orbán a jeho Fidesz družina. Naši verní čitatelia si určite spomenú na naše komentáre k dani z reklamy, ktorú maďarská vláda zaviedla pre maďarské média a ktorej sadzba sa v závislosti od tržieb dotknutých spoločností pohybuje na úrovni nula až 40 percent. No a tá najvyššia sadzba dane sa týka len jednej spoločnosti, a to televízie RTL, ktorá, čuduj sa svete, patrí medzi najväčších kritikov Orbánových politík. Po zavedení daní televízia vo svojej kritike pritvrdila, čím si získala ešte viac divákov a tak dnes pritvrdzuje aj vláda a to svojím návrhom zvýšiť od nového roka hornú sadzbu dane na 50 percent. Čo na tom, že sa to opäť priamo dotkne len „neposlušnej“ RTL? Nuž, vlastníkom televízie zrejme nepomôže ani to, že už pred časom podali sťažnosť na Európsku komisiu pre diskriminujúce zaobchádzanie. Pri Orbánovi totiž asi nepomôže nič. Premiér Orbán zo svojho televízneho ovládača zrejme odstránil aj tlačidlo kanálu, na ktorom má stanicu RTL naladenú. Aby toho nebolo málo, maďarská vláda má v talóne ešte jeden nástroj na zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu, a tým je nová sektorová daň. Odniesť by si to tentokrát mali tabakové spoločnosti. Aj tá s najnižšími tržbami by mala do rozpočtu odviesť minimálne 30 mil. HUF ročne, pri tých najväčších by sa jednalo o sumy na úrovni miliárd forintov.

GRÉCKO

Z najnovších údajov gréckeho štatistického úradu ELSTAT vyplýva, že medziročná miera deflácie v Grécku dosiahla v októbri 1,7 %, kým v septembri bola vo výške 0,8 %. Je to najviac od decembra minulého roka, kedy dosiahla rovnakú úroveň. Spotrebiteľské ceny v krajine klesali 20. mesiac v rade. „Aj deflácia meraná harmonizovaným indexom Európskej únie [HICP] sa v októbri prehĺbila, keďže dosiahla hodnotu 1,8 %, kým v septembri to bolo 1,1 %. Trh pritom počítal s poklesom cien na úrovni – 1 %“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Okrem toho ELSTAT informoval, že miera nezamestnanosti sa v auguste znížila na 25,9 % z júlových 26,1 %. Od augusta 2012 sú to najlepšie výsledky aké Grécko reportovalo. Gréci sa z lepších čísel tešia, hoci stále je u nich bez práce každý štvrtý človek, čo nie je veľký dôvod na radosť. V porovnaní s priemerom eurozóny je grécka miera nezamestnanosti viac než dvojnásobná. Vo štvrtok tajomník gréckeho ministerstva financií Staikouras uviedol, že prebytok primárneho rozpočtu gréckej centrálnej vlády sa za prvých desať mesiacov tohto roku vyšplhal na 2,4 mld. EUR. Tento fakt potvrdzuje, že vývoj je v súlade s plánovanými príjmami. Súčasťou prebytku nie sú rozpočty organizácií sociálneho zabezpečenia a rozpočty samospráv. Cieľom je v tomto roku dosiahnuť prebytok primárneho rozpočtu vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu a 2,9 % HDP v roku 2015. Holandský minister financií a zároveň šéf skupiny Eurogroup v jednej osobe, Dijssenbloem, v utorok vyhlásil, že sa predpokladá exit Grécka zo záchranného programu podľa plánu k 1. januáru bez potreby dodatočných pôžičiek. To by znamenalo, že od nového roka sa Grécko bude starať samo o seba. Podľa Dijssenbloema ale zatiaľ finálne rozhodnutie o tom, čo sa bude s Gréckom diať po novom roku, nepadlo. To, že Grécko ukončí záchranný program z dočasného eurovalu EFSF neznamená, že už má všetky podlžnosti splatené. Práve naopak, priemerná vážená splatnosť pôžičiek z eurovalu dosahuje viac ako 32 rokov.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

POĽSKO

Poľský minister práce a sociálnej politiky Kosiniak-Kamysz uplynulý týždeň informoval, že miera nezamestnanosti v Poľsku sa v októbri znížila na 11,3 % zo septembrovej úrovne 11,5 %. Nezamestnanosť tak klesala už deviaty mesiac po sebe, kumulatívne klesol počet nezamestnaných o – 475 tis., čo je najlepší výsledok za ostatných 6 rokov. Rovnako dobre sa darí aj úrovni podnikateľskej dôvery v krajine. Index terajších podnikateľských podmienok, ktorý poľská centrálna banka zostavuje, stúpol o 4,5 bodu na 55,8 bodu, čiže najvyššie od roku 2008.
JAPONSKO

Minulý týždeň sa do popredia dostali správy, že vláda japonského premiéra Abeho zvažuje odklad plánovaného zvyšovania daní v krajine. Druhé kolo zvyšovania daní malo byť realitou už od budúceho roka, avšak po novom sa hovorí až o závere roka 2016, teda
o jedenapolročnom odklade. Prvé zvýšenie sadzby spotrebnej v tomto roku z 5 % na 8 % malo za následok výrazný prepad japonskej ekonomiky v druhom kvartáli. Odklad druhého kroku, ktorým sa má sadzba dane zvýšiť na konečných 10 %, znamená nepriamy fiškálny stimul pre japonskú ekonomiku. Okrem toho Abe podľa trhových správ plánuje predčasné parlamentné voľby s cieľom posilniť svoje postavenie už na
polovicu decembra. Tieto správy sa preto v uplynulých dňoch podpísali pod ďalšie oslabenie sa jenu voči doláru a to už nad hladinu 117 USDJPY, čo predstavuje 7 – ročný rekord.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices