Dr. Südhof: Chápeme len dve alebo tri percentá toho, čo sa deje v našom mozgu

mozog
PHOTO: Ilustračné Flickr.

„Porozumieť mozgu je neskutočne zložité. Poznáme z neho len dve ale tri percentá,“ tvrdí Dr. Thomas Südhof, držiteľ minuloročnej Nobelovej ceny za medicínu. V utorok 18. novembra prijal pozvánku do Európskeho parlamentu, aby prednášal o ľudskom mozgu. Ešte pred jeho vystúpením sme mu položili niekoľko otázok. Čítajte ďalej.

Čo vás priviedlo k tomu, že ste sa začali zaujímať o mozog?

Keď som pred tridsiatimi rokmi spustil moje laboratórium, premýšľal som, do akého vedeckého projektu by som sa mal pustiť. Mal som chuť robiť niečo úplne nové a iné. Rozhodol som sa skúmať mozog, keďže porozumieť mu je neskutočne zložité. Poznáme len dve alebo tri percentá toho, čo sa v ňom deje.

Ako by mohol výskum chemických procesov mozgu pomôcť v boji s ochoreniami ako Alzheimer, schizofrénia a autizmus? Od čoho si v súčasnosti sľubujete najviac?

Na klinické testy sa premrhalo veľmi veľa peňazí. Tieto testy zlyhali, lebo ochoreniam ako Alzheimer alebo autizmus nerozumieme. A keď ich nechápeme, nevieme, ako ich liečiť. Každý pokus o ich liečbu je len ďalším, veľmi drahým experimentom.

Videli ste pri financovaní výskumu nejaké zmeny?

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Videl som dramatické zmeny, no som presvedčený, že sú neprávne. Ak vedci nebudú financovaní na základe svojich zásluh či realistického zhodnotenia možností, veľa peňazí potečie nesprávnym smerom a vyjde navnivoč. Veľa vedcov toho v záujme získania peňazí nasľubuje až-až. Musíme to zastaviť, lebo to nevyhnutne povedie k sklamaniam.

Akú úlohu by mala pri podpore výskumu zohrávať Európska únia?

Európska únia je jedných z najväčších financovateľov výskumu v Európe, čím nadobúda nesmierny význam. Svojím financovaním môže rozhodnúť o tom, aké vedné disciplíny budú napredovať.

Spomínanú prednášku organizoval parlamentný orgán pre vedecké a technologické otázky – STOA (Science and Technology Options Assessment). Podobné podujatia organizuje každý rok.

O ram

Odporúčame pozrieť

Neurovedci z celej Európy vyvíjajú revolučný projekt o ľudskom mozgu

Misia projektu Porozumenie ľudskému mozgu je jednou z najväčších výziev, ktorým čelí veda 21. storočia. Projekt …

Consent choices