Energetický sektor má za sebou ďalší otrasný týždeň

  • ropa
    PHOTO: Ilustračné Flickr.

    Ropa zažíva doteraz najhoršiu sériu týždenných prepadov za niekoľko desaťročí.

  • Saudská Arábia necháva svoje plány ohľadom ropnej produkcie ďalej pod pokrievkou.
  • Zlato pod hladinou 1180 dolárov za uncu ovládajú medvede.

Energetický sektor zostáva aj naďalej v obkľúčení predávajúcich, pričom v uplynulom týždni sme boli svedkami najhorších strát, ktoré tento sektor postihli od júna 2012. Severomorská ropa Brent, ktorá slúži ako svetové meradlo pre ceny ropy, sa prepadla asi o 8% a americká ropa WTI mala nakročené k najdlhšej sérii týždenných prepadov za posledných takmer tridsať rokov.

Posun paradigmy, ku ktorému v posledných niekoľkých mesiacoch na ropných trhoch dochádza, pokračuje bez odporu aj naďalej vzhľadom k tomu, že na trhoch stále chýbajú jasné známky toho, ako sa bude riešiť otázka zvyšujúceho sa nadbytku ropných zásob. Na ostatných významných trhoch panoval tento týždeň relatívny pokoj. Index S&P 500 sa vyšplhal na novú rekordnú hodnotu, dolár potom ďalej posilnil najmä voči japonskému jenu.

Krajiny produkujúce ropu, ako napríklad Rusko a Venezuela, však utrpeli výrazné straty u dlhopisov, akcií a mien. Príčinou sú slabé výnosy z ropnej produkcie, ktoré aj naďalej klesajú znepokojujúcim tempom. Rusko sa navyše ocitlo pod tlakom výpredajov v dôsledku nových obáv súvisiacich s geopolitickou situáciou na Ukrajine.

Sektor obilnín znovu naviazal na rally, ktorú nastúpil na začiatku októbra, pričom tento týždeň boli hlavnými ťahúňmi pšenica a kukurica. Chladné počasie, ktoré teraz panuje v USA a ktoré minulý týždeň spôsobilo výraznú rally na zemnom plyne, viedlo k obavám, že v oblastiach bez snehovej pokrývky by mohlo dôjsť k poškodeniu plodín. Sójové bôby sa vyšplhali na trojmesačné maximum vďaka neutíchajúcemu silnému dopytu po krmive pre dobytok, a to ako v USA, tak aj zo zahraničia. Vyberanie ziskov u sójového šrotu však túto hodnotu zase zrazilo dolu.

Priemyselné kovy sa obchodovali blízko spodnej hranice súčasného rozmedzia vzhľadom k tomu, že Čína vykazuje nižšiu priemyselnú aktivitu, než sa pôvodne očakávalo. Cena železnej rudy sa aj naďalej pohybuje okolo svojho päťročného minima v dôsledku slabého čínskeho dopytu po oceli.

Zlato sa stabilizovalo, oblasť pod hladinou 1180 dolárov za uncu však ovládajú medvede

Vzácne kovy sa stabilizovali nad hladinou kľúčovej podpory v hodnote 1090 dolárov za uncu, avšak vzhľadom k tomu, že cena zlata sa aj naďalej pohybuje pod hladinou 1180 dolárov za uncu, nenašli predávajúci žiaden pádny dôvod na to, aby zmenili svoje presvedčenie, že cesta smerom dole zostáva aj naďalej cestou najmenšieho odporu. Celkový objem investícií do burzovo obchodovaných produktov krytých fyzickým zlatom sa prepadol na 1618 ton, čo je najnižšia hodnota od mája 2009, kedy sa zlato obchodovalo okolo 960 dolárov za uncu.

Na nedostatočný fyzický dopyt po zlate, ktorý teraz panuje v Ázii, upozornila správa o trendoch v oblasti dopytu po zlate v treťom štvrťroku (Q3 Gold Demand Trends), ktorú tento týždeň vydala Svetová rada pre zlato (World Gold Council). Celosvetový dopyt po zlate sa v treťom štvrťroku prepadla o 2%. Obzvlášť výrazný pokles zaznamenala Čína, kde v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku klesol dopyt o 37%.

K zastaveniu dramatických výpredajov zlata počas prvej polovice roku 2013 došlo až vtedy, keď sa do hry vložili ázijskí kupujúci a začali žltý kov v treťom štvrťroku nakupovať. Žiadnu podobnú záchrannú akciu sme po nedávnom prepade na nové štvorročné minimum zatiaľ nezaznamenali.

Jedine posun späť nad kľúčovú hladinu odporu na hodnote 1180 dolárov za uncu by mohol prinútiť hedžové fondy, ktoré v týždni od 4. novembra držali takmer rekordné množstvo krátkych pozícií, aby situáciu na trhu prehodnotili.

Klesajúce ceny ropy vytvárajú základ pre oživenie

Najväčšia pozornosť trhu aj naďalej priťahuje energetický sektor – ako americká ropa WTI, tak aj severomorský variant Brent sa prepadli na hladiny, ktoré sme u nich naposledy zaznamenali v roku 2010. Zvyšujúci sa nadbytok ropných zásob, ktorý sa podľa očakávania nezastaví ani v roku 2015, vedie k tomu, že sa pozornosť trhu intenzívne upiera na organizáciu OPEC a na jej schopnosť regulovať ceny ropy. V súčasnej chvíli sa nezdá, že by v rámci kartelu existovala jasná zhoda v tom, ako riešiť situáciu, ktorá pre mnoho členov začína čoraz viac nadobúdať rozmerov hlbokej krízy.

S pokračujúcim poklesom cien ropy sa zvyšuje pravdepodobnosť, že kartel na svojej schôdzi naplánovanej na 27. novembra predstaví nejaké opatrenia na riešenie súčasnej situácie, čo by následne malo pomôcť spomaliť výpredaje. Je dosť dobre možné, že prekvapivé oznámenia zo strany kartelu by mohlo obchodníkov zaskočiť.

Najväčším producentom v rámci kartelu OPEC je Saudská Arábia. Je to súčasne krajina, ku ktorej sa väčšina ostatných štátov obracia v časoch, keď sú celosvetové ropné zásoby buď obmedzené, alebo naopak príliš veľké. Kroky a vyhlásenia, ktoré v kráľovstve nedávno urobili, však trh zatiaľ nijako neupokojili. Ak sa pozrieme na cenový pohyb u ropy Brent po troch takýchto vyhláseniach, vidíme, že v skutočnosti mali tieto poznámky na cenu negatívny vplyv.

Trh je v súčasnej chvíli presvedčený, že Saudská Arábia by teraz mala uprednostňovať svoj podiel na trhu pred stabilitou na trhu. Ak bude toto presvedčenie aj naďalej prevažovať, budú svetové ceny ropy asi len horko ťažko hľadať podporu.

Ropná produkcia v USA sa vyšplhala na nové maximá

Rozmach produkcie ropy z bridlíc v Severnej Amerike nijako nepoľavuje a vyzerá to, že aspoň v krátkodobom horizonte sa TEMPRO výroby udrží na rovnakej úrovni. Naznačuje to Medzinárodná energetická agentúra (International Energy Agency), podľa ktorej sa vďaka neustálym inováciám a zlepšenej efektivite podarilo tomuto priemyslu stlačiť celkovú cenu nákladov v pomere k výnosom nižšie. Ako príklad uvádza skutočnosť, že väčšina ropnej produkcie z bridlicovej formácie Bakken v Severnej Dakote je schopná zostať výnosná až do cenovej hladiny 42 dolárov za barel.

To, že klesajúce ceny ropy budú mať v krátkodobom horizonte na produkciu len obmedzený vplyv, potvrdila aj americká vládna agentúra EIA (Energy Information Administration), keď oznámila, že produkcia ropy v USA teraz prvýkrát za viac ako tridsať rokov prekročila objem 9 miliónov barelov za deň.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

O ram

Odporúčame pozrieť

europska unia

EÚ je závislá od dovozu vzácnych kovov. Dopyt po nich ale narastá natoľko, že sa majú začať ťažiť aj u nás

Európska únia nie je suverénna – čo sa týka závislosti od dovozu vzácnych kovov, ktoré …

Consent choices