Európska únia stále neprijala Rozpočet EÚ na rok 2015

rada eú
Rada EÚ. PHOTO: Flickr.

Európsky parlament tento týždeň zasadal spolu s Radou a Komisiou v rámci zmierovacieho konania s cieľom dohodnúť sa na novom rozpočte EÚ na rok 2015. Napriek tomu, že zmierovacie konanie trvalo 21 dní, k dohode sa týmto inštitúciám dospieť nepodarilo. Slovenský europoslanec Ivan Štefanec sa vyjdaril, že pozícia Rady týkajúca sa platieb je v rozpore s návrhom Parlamentu a je absolútne neprijateľná a nepochopiteľná.

„Európsky parlament bol jednotný v priebehu celého tohto procesu na rozdiel od Rady, ktorej sa nepodarilo nájsť väčšinu v členských štátoch. Rada takto opäť stimulovala extrémistov, populistov a euroskeptikov v celej Európe,“ dodal Štefanec.

Teraz musí Európska komisia predložiť nový návrh rozpočtu, ktorý by  mal byť schválený do konca decembra tohto roku. Ak nebude rozpočet prijatý v roku 2014, potom možné uskutočňovať platby mesačne do maximálnej výšky jednej dvanástiny rozpočtu roku 2014 alebo na základe návrhu rozpočtu predloženého Komisiou.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices