Pápež František s Martinom Schulzom. PHOTO: © European Union 2014

Pápež František zavíta na plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu

Pápež František s Martinom Schulzom. PHOTO: © European Union 2014
Pápež František s Martinom Schulzom. PHOTO: © European Union 2014

25.novembra navštívi pápež František Európsky parlament v Štrasburgu. Aký bude cieľ jeho cesty? A aký je vzťah Vatikánu a Európskej únie?

Návštevy Jána Pavla II. mali pastorálny charakter z pohľadu katolíckej cirkvi. Pápež František prichádza do Štrasburgu aby cez Európsky parlament a Radu Európy navštívil Európsku úniu. Rovnako tým chce dokázať záujem Svätej Stolice o dianie v Únii.

Pred príchodom do Štrasburgu vyzdvihuje pápež František témy stúpania populizmu v niektorých krajinách, ale aj to, že sa dnešná Európa snaží nájsť cestu. „Dnes si uvedomujeme, že Európu nemožno budovať len na hospodárstve. Myslím, že s tým sa tu stretne Svätý Otec, keďže táto Európa je úplne odlišná od Európy, akú tu počas návštevy videl pápež Ján Pavol II.,“ povedal apoštolský nuncius Alain Lebeaupin, ktorý sa zúčastňuje na prípravách návštevy pápeža.

„Som apoštolským nunciom pri Európskej únii. Sledujem všetko, čo sa deje v rámci Únie, všetko, čo možno zaradiť pod snahu o integráciou Európy. Pozorne sledujeme všetko, čo sa deje v rámci Európy. Predovšetkým preto, že katolícka cirkev, keďže hovoríme o pápežovi, je tu prítomná,“ pokračuje nuncius Lebeaupin.

Viac..  Poľnohospodári zablokovali hranicu Hodonín-Holíč, protestujú proti krokom EK

Pre Svätú Stolicu je dôležité poznanie, že na úrovni EÚ sa uznávajú kresťanské hodnoty vo všetkom, čo sa dnes robí v európskej politike. „Oblasť ľudských práv nie je oblasťou, kde by kresťanstvo nehralo žiadnu úlohu. Ak bude Európa aká sa buduje Európou, ktorá viac rešpektuje ľudské bytosti, potom sa kresťanské hodnoty nemusia objaviť v texte, lebo budú platiť v praxi,“ konštatuje nuncius Lebeaupin nakoniec.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices