Do europarlamentu príde pápež, pozrite si prehľad plenárneho zasadnutia

europarlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Pápež František v Európskom parlamente

Pápež František, zavíta v utorok, 25. novembra, na oficiálnu návštevu Európskeho parlamentu v Štrasburgu, aby sa približne o 11.15 prihovoril poslancom.

Udelenie Sacharovovej ceny za rok 2014 Denisovi Mukwegemu

Tohtoročným laureátom Sacharovovej ceny za slobodu myslenia je konžský gynekológ Denis Mukwege, ktorý pomáha obetiam znásilnení a extrémneho sexuálneho násilia. Sacharovova cena bude doktorovi Mukwegemu udelená počas slávnostnej ceremónie v stredu napoludnie v Štrasburgu. Následne, približne o 12.30, predstúpi doktor Mukwege spolu s predsedom EP Martinom Schulzom pred novinárov.

Jean-Claude Juncker predstaví investičný balík v hodnote 300 mld. eur  

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predstúpi v stredu ráno o 09.00 pred Európsky parlament, aby poslancom predstavil balík opatrení zameraný na zvyšovanie zamestnanosti, ekonomický rast a podporu investícií v hodnote 300 miliárd eur. K návrhu sa v rámci rozpravy následne vyjadria zástupcovia politických skupín.

Rozprava o (ne)uznaní Palestínskeho štátu

Poslanci budú v stredu popoludní diskutovať s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogherini o tom, či uznať alebo neuznať Palestínu ako štát. Parlament by mal o tejto otázke hlasovať vo štvrtok.

Rozpočet EÚ 2015: Dôvody krachu rokovaní s Radou

Dôvody neúspešných rokovaní Parlamentu s členskými štátmi o úpravách tohtoročného rozpočtu Únie a finálnej verzii rozpočtu EÚ na rok 2015 budú v utorok popoludní predmetom rozpravy poslancov s parlamentnými vyjednávačmi.

Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery Komisii

Poslanci budú v pondelok od 18.00 diskutovať a vo štvrtok hlasovať o návrhu na vyslovenie nedôvery Európskej komisii, ktorý prichádza po odhaleniach známych ako Lux Leaks. Pondelkovej rozpravy sa zúčastní aj predseda Komisie Jean-Claude Juncker a celé kolégium komisárov. Na odvolanie Komisie je v Parlamente potrebná dvojitá väčšinu: návrh musí získať podporu dvoch tretín hlasujúcich poslancov, ktorí tvoria aspoň väčšinu všetkých zákonodarcov (teda minimálne 376 hlasov).

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Rozhovory o zmenách klímy: Cesta z Limy do Paríža 2015

Decembrové rokovania v Lime by mali globálnym partnerom otvoriť cestu k dosiahnutiu ambicióznej klimatickej dohody v Paríži v roku 2015, ktorá by umožnila udržať globálne otepľovanie pod 2°C. Návrh uznesenia, o ktorom budú poslanci hlasovať v stredu, pripomína záväzok EÚ a jej členských štátov zvýšiť príspevky do Zeleného klimatického fondu OSN na úroveň 100 miliárd USD ročne do roku 2020. Na rozhovoroch v Lime sa zúčastní aj delegácia EP, ktorú povedie predseda výboru pre životné prostredie Giovanni La Via (EPP, IT).

Rozvojová agenda po roku 2015: Odstránenie chudoby a ochrana ľudských práv

Boj proti chudobe a nerovnostiam, ochrana ľudských práv a udržateľnosť systémov zdravotnej starostlivosti by mali patriť medzi kľúčové ciele globálnej rozvojovej agendy po roku 2015. Uvádza to návrh uznesenia, ktoré bude predmetom poslaneckej rozpravy v pondelok popoludní a hlasovania v utorok. Poslanci sa tiež budú zaoberať problematikou detskej podvýživy v rozvojových krajinách v súvislosti s ktorou prijme Parlament po rozprave s Komisiou vo štvrtok samostatné uznesenie.

Pozrite s video, čo nás čaká najbližšie dni: (slovenské titulky)

O ram

Odporúčame pozrieť

Viktor Orbán

Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Spotreba maďarského obyvateľstva bola v rámci členských krajín Európskej únie v roku 2023 najnižšia. Kým …

Consent choices