Frans Timmermans. PHOTO: © European Union 2014

Nová spolupráca Rady a Komisie má priniesť oživenie ekonomiky

Frans Timmermans. PHOTO: © European Union 2014
Frans Timmermans. PHOTO: © European Union 2014

V súčasnosti sa v Európskej únii často hovorí o novom investičnom pláne a o spolupráci Európskej komisie s Európskou radou, ktorých záujmy sa v mnohých veciach rozchádzajú. Ako si Komisia predstavuje spoluprácu s Radou?

Nový investičný plán pripravuje Európska komisia spolu s príslušnými orgánmi, teda s členskými štátmi. Spoločnou ambíciou je podporiť rast, ktorý by viedol k tomu, že súkromný sektor začne investovať do ekonomiky, ktorá to potrebuje. Hlavným cieľom je teda zvýšenie úrovne a samotný rast európskej ekonomiky.

Pred tým ako tento plán vznikne, je potrebné uskutočniť ešte rad vecí. Zástupca predsedu Junckera, podpredseda Európskej komisie, Frans Timmermanson v Ríme predbežne diskutoval s talianskym ministrom pre európske záležitosti, ktorým je Sandro Gozi. Hlavnou z tém boli prostriedky na zlepšenie spolupráce s členskými štátmi.

Mnohým sa spolupráca Komisie s Radou zdá nemožné, nakoľko sa zástupcovia oboch inštitúcií vyjadrili, že budú hájiť predovšetkým svoje záujmy. Podľa Fransa Timmermansa je dialóg Komisie s Radou prínosom. „Som veľmi rád, že sa takáto možnosť ponúka. Som rád, že budeme môcť vyjadriť zámery Komisie v Rade, a že si zároveň budeme môcť vypočuť členské štáty a zistiť, aké sú ich priority. Na základe toho budeme schopný vyvodiť svoje pracovné postupy, avšak sami,“ povedal.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Spolupráca Komisie a Parlamentu prebieha už dlhé roky, a preto sa Komisia zameriava na Radu a očakáva pozitívne výsledky. Či sa tieto inštitúcie zhodnú pri výbere prioritných záujmov ukážu nasledujúce dialógy a rokovania.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová odporučila Hoekstru na post eurokomisára pre klimatické otázky

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vypočula holandského kandidáta na post …

Consent choices