Kristalina Georgieva. PHOTO: © European Union 2014

V Bruseli končí 6 % rozpočtu EÚ, zvyšok sa prerozdeľuje medzi členskými krajinami

Kristalina Georgieva. PHOTO: © European Union 2014
Kristalina Georgieva. PHOTO: © European Union 2014

Komisia preberala vyjednávanie rozpočtu pre rok 2014-2015 a návrh na zmenu nariadení, ktoré stanovujú ako vlády prepočítavajú opravy, ktoré sa týkajú príspevkov zo strany členských štátov.

94% rozpočtu nie je určeného pre Brusel. Je to určené pre príjemcov, občanov Európy. 6% je vyhradených na administráciu a celkové výdaje priamo v Bruseli.

„Musíte chápať rozpočtový kontext členských štátov. Celá rada štátov musí vykonať opravy v rozpočtoch. Musíme mať veľmi dobre premyslený návrh na rok 2014 a 2015. V roku 2014 je to menej než 4 miliardy a pre rok 2015 je to menej ako 2 miliardy. Musíme sa dohodnúť, aké čiastky pôjdu do jednotlivých programov, ktoré sme stanovili,“ povedala Kristalina Georgieva, komisárka pre rozpočet a ľudské zdroje.

Ďalším prijatým rozhodnutím je návrh riadenia akým členské štáty prispievajú do rozpočtu  EÚ. Hovorí sa o určitých opravách medzi členskými štátmi, nie o dodatočné platby do rozpočtu. Je to otázka spravodlivého využívania nákladov. V minulých rokoch boli tieto opravy malé. V roku 2014 však predstavujú vysokú čiastku, 250% vyšší objem zmien, ktorý predstavuje 9,5 miliárd eur. Pre niektoré členské štáty boli tieto zmeny známe až koncom roka a predstavujú veľkú výzvu pre ministerstvá financií.

Viac..  Európska komisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024

Komisia prijala zodpovednosť a prišla s návrhom, ktorý sa zameriava na stanovenie prahov pre výnimočné situácie. Pri prekročení prahu navrhuje Komisia predĺženie platobného obdobia do prvého septembra. Ďalším prvkom návrhu je vyžiadať od štátov predloženie platobného kalendára Komisii, aby mohli predvídať, kedy dostanú jednotlivé platby a stanoviť si tak finančný plán. Zachováva sa princíp automatických platieb a nebudú sa žiadať úroky v prípade krajín, ktoré budú dodržiavať predložený platobný kalendár. Ak sa platby oneskoria, bude Komisia žiadať sankcie.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices