Cecilia Malmstrӧm. PHOTO: © European Union 2014

Nastaví TTIP nové globálne štandary? Podľa Komisie áno, viac vo videu

Cecilia Malmstrӧm. PHOTO: © European Union 2014
Cecilia Malmstrӧm. PHOTO: © European Union 2014

Európska komisia chce eliminovať znečistenie životného prostredia a zvýšiť transparentnosť jednotlivých rokovaní. Na základe toho, sa konala diskusia na tému igelitových tašiek, ale aj väčšej informovanosti o dohode TTIP.

Komisia prišla s návrhom, ktorý má za cieľ recyklovať a bojovať proti odpadu. Súhlasí s ním aj Rada Európy a Parlament. „Chcel by som varovať Radu a Parlament, že pri dosahovaní týchto cieľov môže nastať problém s implementáciou v neskorších fázach. Je ale pravda, že potom je to na jednotlivých členských štátoch ako to vyriešia,“ povedal Frans Timmermans.

Ďalším bodom diskusie zasadnutia Komisie, a zároveň prioritou predsedu Jeana-Clauda Junckera, bola transparentnosť. Komisári budú plne transparentný pri poskytovaní informácií o svojich programoch. Všetci ľudia, s ktorými sa spolupracuje budú zapísaní v oficiálnom registri. „Musíme zaistiť aby všetci vedeli aké záujmy sa sledujú, keď sa niekto stretne s niektorým z komisárov,“ podotkol podpredseda Timmermans.

K dohode medzi USA a Európskou úniou, známou pod skratkou TTIP sa vyjadrila Cecilia Malmstrӧm, ktorá je členkou Európskej komisie v oblasti obchodu. „Je to dohoda s obrovským potenciálom vytvorenia nových pracovných miest a nastavením globálnych štandardov,“ povedala.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Komisia je odhodlaná vytvoriť dohodu tak, aby bola dlhodobo udržateľná. Dohoda nemá viesť k znižovaniu sociálnych či enviromentálnych štandardov. „Je to asi najtransparentnejšie obchodné vyjednávanie aké sme doposiaľ mali. Máme verejné konzultácie, veľa dokumentov, na webovej stránke nášho generálneho riaditeľstva informujeme verejnosť,“ zdôrazňovala komisárka Malmstrӧm. Zároveň však žiada ešte väčšiu transparentnosť, kvôli nedôvere, ktorá voči dohode panuje.

Jednou z možností je zverejniť návrhy zo strany EÚ, teda texty, ktoré už obmedzená skupina členských štátov má k dispozícii. Cieľom je rozbiť mýty, ktoré sa šíria v súvislosti s jednaniami.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Ak vieme akýkoľvek obal opätovne zrecyklovať, musíme to aj dôsledne robiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices