M. Flašíková Beňová: Predseda Juncker fúkol euroskeptikom „víchor“ do plachiet

beňová
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: redakcia/Flickr.

Návrh na vyslovenie nedôvery Európskej komisii (EK), ktorá svoju prácu poriadne ešte ani nezačala nie je štandardný, no vzhľadom na okolnosti ani prekvapivý. Problémom je, že predseda EK Jean-Claude Juncker vďaka daňovému škandálu s označením „Lux Leaks“ z čias jeho pôsobenia v kresle luxemburského premiéra, pomáha posilňovať a zjednocovať euroskeptické sily v Európskom parlamente (EP). To je bohužiaľ presný opak toho čo by robiť mal. Poslanci budú o tomto návrhu rokovať a hlasovať v rámci tohto týždňového plenárneho zasadnutia.

Nová Komisia pod Junckerovým vedením má pre Európsku úniu (EÚ) znamenať akýsi reštart a nevyhnutné posunutie vpred. „Vyslovene symbolicky je to uvedené aj na veľkej grafike umiestnenej na jej sídle v Bruseli. Na odhady či a akým spôsobom sa bude tento zámer dariť napĺňať je samozrejme príliš zavčasu. Čo však jasne vidíme už dnes je, že pán Juncker kauzou daňových únikov doslova fúkol euroskeptikom víchor do plachiet,“ uviedla poslankyňa Monika Flašíková Beňová. Deje sa tak podľa nej napriek tomu, že nejde o škandál spojený s inštitúciami a fungovaním EÚ, ale jedného z jej členských, národných štátov.

Výsledky európskych volieb síce priniesli posilnenie pozícií euroskeptikov v EP, zároveň sme však boli svedkami ich neschopnosti dohodnúť sa na vytvorení väčších, ucelených frakcií a dlhodobo spolupracovať. „Prostredníctvom návrhu na vyslovenie nedôvery, pod ktorý sa podarilo vyzbierať 76 podpisov, však bohužiaľ dochádza k ich zbytočnému spájaniu a tým samozrejme aj posilňovaniu,“ poznamenala europoslankyňa. Za dôležité v súčasnosti považuje dôkladné prešetrenie celej situácie týkajúcej sa daňových únikov v Luxembursku a nastavenie takých opatrení, ktorými im bude možné v budúcnosti nielen tam, ale v rámci celej EÚ účinnejšie zabraňovať. „Argumenty, že utajené dohody týkajúce sa daní v Luxembursku neboli nezákonné, ktorými sa oháňa aj pán Juncker, považujem za scestné a nedostatočné. Pre ďalšie fungovanie EK pod jeho vedením bude pre mňa dôležité vedieť či ich považuje aj za morálne a správne, napríklad voči ostatným členským štátom, ktorých občania boli miliardovými daňovými únikmi roky priamo poškodzovaní,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices