Nemecký výrobca SIM kariet má problém, podozrenie z kartelu rieši aj európska ombudsmanka

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Nemecká spoločnosť Infineon poslala sťažnosť európskej ombudsmanke za porušenie jej práva na obhajobu. Výrobca polovodičov bol súčasťou podozrivého kartelu, ktorý pôsobil na trhu s inteligentnými čipmi. Žaloba vyplýva z podozrenia, že Komisia poskytla vo vyšetrovaní vierohodné dôkazy v neprospech Infineon. Za jej unáhlené rozhodnutie zaplatila firma viac ako 82 miliónov eur.  

V karteli figurovali tiež spoločnosti Philips, Samsung a Renesas. Práve jeden z konkurentov mal Komisii poslať mail s dôležitým obsahom týkajúcim sa vyšetrovania. Pravosť elektronickej pošty, ktorá obviňovala Infineon, jej predstavitelia spochybnili.

Ombudsmanka Emily O’Reilly zdôraznila, že komisári by mali byť pri objasňovaní podobných prípadov v budúcnosti opatrnejší. Podľa nej nemali právo na to, aby o výsledkoch prípadu oboznámili Infenion skôr ako ostatné spoločnosti.

„Komisia by mala sústrediť svoju pozornosť na to, aby v oblasti hospodárskej súťaže nezverejňovala kľúčové dôkazy, ktorými by riskovala kompromitujúce vyšetrovanie,“ vyjadrila sa na margo kartelu ombudsmanka.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Dôvodom pokuty je podľa Komisie to, že spoločnosti zámerne ovplyvňovali ceny čipov, ktoré sa používajú v SIM kartách. Firmy tiež spolupracovali v oblasti produkčných kapacít a vplyv mali aj na budúce sa správanie na trhu. Finančná sankcia predstavuje sumu v súhrnnej výške 138 miliónov eur.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices