Mario Draghi. PHOTO: © European Union 2014

Mario Draghi tlačí na procesy v bankovej únii: Nesmieme zaspať na vavrínoch

Mario Draghi. PHOTO: © European Union 2014
Mario Draghi. PHOTO: © European Union 2014

Európska centrálna banka (ECB) prijíma nekonvenčné menové opatrenia, ktoré si podľa prezidenta ECB vyžaduje ekonomická situácia v eurozóne. Banková únia však berie na vedomie aj riziká, ktoré môžu nastať, a to migráciu prostriedkov z bánk do nebankového sektora.

Mario Draghi, prezident ECB a tiež predseda Výboru pre systémové riziká dodal: „Vzniká obrovský priestor pre ďalšiu koordináciu sankcií voči bankám USA a Európy.“ Vo svojom pravidelnom menovom dialógu s poslancami Európskeho parlamentu zopakoval, že v prípade potreby, môže bilancia ECB dôjsť až na úroveň marca 2012.

Predseda Draghi poukázal aj na to, že najnovší hospodársky prehľad ukazuje na oslabené tempo rastu a prognóza naďalej smeruje nadol. To by mohlo utlmiť dôveru a súkromné investície v eurozóne. „Inflácia v októbri je na 0,4% a v najbližších mesiacoch to bude asi rovnaké,“ povedal.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Ďalej zvýraznil potrebu fiškálnej konsolidácie a štrukturálnych reforiem, ktorých účelom má byť zlepšenie podnikateľského prostredia. Varoval, že doterajšie prijaté opatrenia budú potrebovať čas na zhmotnenie výsledkov, no existujú náznaky, že prinášajú výhody.

Kapitálové trhy Únie potrebujú znížiť roztrieštenosť vnútroštátneho práva a zlepšiť poskytovanie úverov malým a stredným podnikom. Zdôrazňoval sa tiež dlhodobý záväzok na zdieľanie suverenity v menovej politike bankovej únie a v rozpočtovej oblasti.

O vik

Odporúčame pozrieť

ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci 2024 spomalilo na 2,4 % z …

Consent choices