Vývoj cien ropy neustále ovplyvňujú očakávania pred zasadnutím OPECu

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pre cenu ropy Brent sa ani uplynulý pondelok nezačal dobre. Vplyvom informácií, že Japonsko, ktoré je štvrtým najväčším importérom ropy na svete, upadlo v treťom kvartáli tohto roka neočakávane do recesie, došlo k jej poklesu. Britská ropa zlacnela na 79,31 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania klesla až na 77,94 USD za barel. Ani utorok nebol iný.

Vývoj cien ropy totiž neustále ovplyvňujú očakávania pred zasadnutím OPECu, ktoré sa uskutoční tento týždeň. Na trhu vládne neistota, či Saudská Arábia a ďalší členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu rozhodnú o znížení produkcie. „Cena ropy Brent tak klesla ešte nižšie ako v prvý pracovný deň, a to na 78,47 USD za barel. Tretí deň v rade oslabovala cena ropy v stredu. Údaje Federálneho úradu pre energetiku [EIA] o raste stavu zásob v USA spôsobili zlacnenie Brentu na 78,10 USD za barel“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. V štvrtok došlo k zlomu a cena po prvýkrát v týždni vzrástla. Podpísali sa pod to pozitívne správy z americkej ekonomiky a rastúce očakávania, že členovia OPECu schvália obmedzenia ťažby.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Októbrové údaje o výraznom posilnení aktivity v spracovateľskom priemysle a na realitnom trhu naznačujú, že dopyt po komodite bude rásť. Brent sa v reakcii na to obchodovala na úrovni 79,33 USD za barel. V pozitívnom duchu sa niesol vývoj cien ropy aj v piatok. Náznaky, že OPEC zníži produkciu a zníženie úrokových sadzieb v Číne podporili posilnenie ceny severomorskej ropy na 80,36 USD za barel. Vývoj v posledných dňoch týždňa sa tak pričinil o to, že za týždeň cena Brentu posilnila o 1,2 %. Medzimesačne však došlo k poklesu o viac než – 7 % a od začiatku roka stratila na sile viac než – 24 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

benzin

Ropa zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Motoristi po celom svete tankujú za menej

SLOVENSKO/SVET / Ropa tento týždeň zažila kolaps, aký nikto nepamätá. Dodávatelia dokonca platili odberateľom a čierne …

Consent choices