Poslanci privítali Junckerov investičný balík na naštartovanie ekonomiky EÚ v hodnote 315 mld. eur

EÚ Parlament
EÚ Parlament. PHOTO: Flickr.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ohlásil v stredu na pôde Európskeho parlamentu vytvorenie nového Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý by mal v nasledujúcich troch rokoch zmobilizovať investície vo výške aspoň 315 mld. eur a naštartovať tak ekonomiku EÚ. Poslanci z väčšiny politických skupín v EP vyjadrili tomuto plánu podporu a žiadali rýchle prijatie prorastových opatrení.

Investičný plán by mal byť založený na troch pilieroch:

  • zriadenie nového Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) k júnu 2015, ktorého základom bude záruka vo výške 21 mld. eur z rozpočtu EÚ a Európskej investičnej banky (EIB) s cieľom zmobilizovať dodatočné investície vo výške najmenej 315 mld. eur počas nasledujúcich troch rokov (do roku 2017),
  • vytvorenie „databázy projektov“ v kombinácii s programom pomoci na nasmerovanie investícií tam, kde sú najviac potrebné,
  •  plán na zvýšenie atraktívnosti Európy pre investície a na odstránenie regulačných nedostatkov.

Reakcie predstaviteľov politických skupín

Predseda skupiny EPP Manfred Weber (DE) ocenil investičný plán, ktorý plénu predstavil Jean-Claude Juncker. „Mobilizácia súkromného kapitálu je lepším riešením, ako vytváranie nových dlhov,“ uviedol. Zároveň však zdôraznil, že členské štáty by mali pokračovať v štrukturálnych reformách, pretože „pokiaľ budú súdne konania trvať tak dlho, ako v Taliansku, pokiaľ budú pracovné trhy tak rigidné, ako vo Francúzsku, a ak budú plánovacie procesy trvať mesiace či roky, ako v mojej krajine, potom je ťažko čudovať sa tomu, že nemáme investície.“

Líder skupiny S&D Gianni Pittella (IT) vyhlásil: „Uvítali by sme viac verejných prostriedkov a väčšie investície, je to však dobrý začiatok.“ Zdôraznil, že jeho skupinu nezaujíma, „čo hovoria ratingové agentúry, nás zaujímajú životy ľudí.“ Jean-Claude Junckerovi tiež pripomenul, že skupina S&D ho podporila pod podmienkou, že predloží investičný plán, na ktorého finálnej podobe sa bude v plnej miere podieľať aj Európsky parlament.

Využijúc analógiu s polievacou krhlou, ktorú pri predstavovaní investičného balíka použil Jean-Claude Juncker, líder skupiny ECR Syed Kamall (UK) sa predsedu Komisie opýtal: „Ako zaistíme, že toto je tá polievacia krhla, ktorá podporí rast? Ako zaistíme, že to nebude vládna potopa, ktorá odnesie súkromné investície? Ako zaistíme, že to nebude súkromný zavlažovací systém, ktorý nebude nikdy spustený? Potrebujeme detailné odpovede na niektoré naše otázky (…) Potom možno budeme môcť podporiť tento projekt,“ dodal.

Líder skupiny ALDE Guy Verhofstadt (BE) zdôraznil, že investície musia byť podporené štrukturálnymi reformami v členských štátoch. „Možno by reforma pracovného trhu mala byť podmienkou prístupu k financiám,“ vyhlásil. Vyzdvihol tiež potrebu dokončenia digitálneho, energetického a kapitálového jednotného trhu, pretože podľa jeho slov „v opačnom prípade dôjde k obrovským finančným stratám.“ Dodal tiež, že v snahe prilákať viac súkromných investícií by využitie týchto financií nemalo byť zdaňované.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Dimitrios Papadimoulis (EL) zo skupiny GUE/NGL označil Junckerov plán za „prázdne slová.“ Predsedovi EK následne odkázal: „Šestnásť miliárd eur pochádza z rozpočtu EÚ a päť miliárd eur z EIB. Nie je tam ani jedno euro z nových zdrojov. Sľubujete, že vytvoríte akýsi pákový efekt, ktorý pätnásť krát navýši prostriedky fondu. V týchto časoch stagnácie a recesie v eurozóne tomu neuverí žiaden ekonóm na svete.“

Philippe Lamberts (BE) zo skupiny Zelení/EFA nazval investičný balík „veľmi dobrým zámerom,“ zdôraznil však, že je potrebné „zaraziť špekulatívnu ekonomiku.“ Podľa neho by mal byť boj proti podvodom a daňovým únikom „integrálnou súčasťou“ investičného plánu, ktorý by sa mal zamerať aj na využívanie ekologickejších zdrojov energie v rámci EÚ. „Nemali by sme dávať miliardu eur denne Vladimírovi Putinovi a jeho energetickému systému,“ dodal.

Patrick O’Flynn (UK) zo skupiny EFDD vyhlásil, že Jean-Claude Juncker „len zbytočne míňa ďalšie peniaze,“ zatiaľ čo hlavným problémom je euro ako jednotná mena, ktorá neumožňuje južným členským štátom devalvovať svoje národné meny a vytvoriť tak priaznivejšie podmienky pre investície.

Nezaradený poslanec Gerolf Annemans (BE) vyhlásil, že investičný balík je „v podstate recyklácia“ existujúcich finančných zdrojov, ktoré len dostanú „nový obal.“ „Je to zbytočná krhla, hókus-pókus, abrakadabra, sú to len hračkárske peniaze,“ dodal.

Reakcia Komisie

Podpredseda Komisie Jyrki Katainen uviedol, že nový fond zmaximalizuje pozitívny vplyv na reálnu ekonomiku, uvoľní verejné a súkromné investície na reálne projekty a vytvorí reálne pracovné miesta. Zdôraznil tiež, že príspevky členských štátov do EFSI budú neutrálne s ohľadom na Pakt stability a rastu. EFSI by mal tiež stelesňovať „nový prístup na európskej úrovni – zmeniť spôsob vynakladania verejných prostriedkov,“ a to najmä podporou aj rizikovejších pôžičiek.

Reakcie slovenských poslancov

„Jean-Claude Juncker začína napĺňať to, čo poslancom EP sľúbil pri kreovaní Komisie. 300 mld. eur určite naštartuje rast ekonomiky a zníži nezamestnanosť v EÚ konkrétnymi opatreniami, ako je podpora verejno-súkromných partnerstiev, tiež zvyšovania investícií členských štátov  do infraštruktúry a do budovania jednotného trhu,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices