Euro opäť na úrovni dvojročných miním voči doláru

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pokým my sme uplynulý pondelok spomínali na štrnganie kľúčmi, euro veľa dôvodov na radosť nemalo a voči doláru si odpísalo – 0,6 %. Z denného maxima na úrovni 1,2580 EURUSD si spoločná mena po vyhláseniach prezidenta ECB o možných nákupoch štátnych dlhopisov pohoršila na záverečných 1,2450 EURUSD.

V utorok si euro pripisovalo zisky a voči doláru si počas dňa polepšilo o slušných sedem desatín percenta na záverečnú úroveň 1,2540 EURUSD. „Pod posilňovanie sa eura sa podpísal predovšetkým všeobecne slabší dolár, ktorý zaznamenával straty voči celému košu mien. Streda bola na zverejnenia chudobná a jedinou zásadnejšou informáciou, na ktorú obchodníci čakali, tak bola zápisnica z ostatného zasadnutia amerického Fed-u“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej bankey. Tá však bola ako tradične zverejnená až vo večerných hodinách nášho času.

Európska seansa preto priniesla len pokojné obchodovanie, v rámci ktorého sa kurz eura voči doláru pohyboval v úzkom pásme okolo úrovne 1,2540 EURUSD. Večer sme sa dozvedeli, že viacerí americkí centrálni bankári chceli zo stanoviska k rozhodnutiu o menovej politike odstrániť formulku „dlhší čas“, čo sa držania voľnej menovej politiky v krajine týka.

Nenašli ale dostatočnú prevahu a tieto slová tak v texte zostali. Euro pred záverom obchodovania krátkodobo vystrelilo na hladinu 1,2600 EURUSD, no veľmi rýchlo sa porúčalo späť nadol a deň napokon uzavrelo len s miernym ziskom na úrovni 1,2550 EURUSD. Spoločná mena eurozóny sa vo štvrtok voči americkému doláru obchodovala v pásme 1,2500 EURUSD až 1,2580 EURUSD, pričom k obom týmto hodnotám sa najviac približovala hneď po začiatku európskej seansy. Z eurozóny totiž dorazili predstihové indikátory v podobe prieskumov medzi nákupnými manažérmi PMI. Spoločná mena eurozóny uzavrela týždeň na úrovni 1,2390 EURUSD.

Aj napriek tomu, že svoj posledný obchodný deň euro začalo na úrovni blížiacej sa k 1,2540 EURUSD, túto hodnotu si udržať nedokázalo a v priebehu dňa tak stratilo na sile takmer – 1,2 %. Počas skorého rána takémuto vývoju ešte nič nenasvedčovalo. Euro sa totiž obchodovalo stále nad úrovňou 1,2550 EURUSD. Zlom nastal pred obedom, kedy spoločná európska mena zamierila prudko nadol a spadla pod hranicu 1,2450 EURUSD, ktorú už v posledný deň pracovného týždňa nedokázala pokoriť. Nad hranicou 1,2400 EURUSD sa ešte zvládla udržať do popoludňajších hodín, avšak k večeru sa už začala postupne približovať k svojím dvojročným minimám. Pod tento nepriaznivý vývoj sa podpísali vyhlásenia šéfa ECB Draghiho, ktorý označil inflačné očakávania za príliš nízke. Táto informácia spôsobila rozruch a podporila špekulácie, že Európska centrálna banka bude musieť čoskoro pristúpiť k novým stimulom, v rámci ktorých by mohlo dôjsť k nákupu štátnych dlhopisov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Meny nášho regiónu uplynulý týždeň voči euru rástli. Poľský zlotý si za týždeň polepšil o 0,7 % na piatkovú zatváraciu úroveň 4,2000 EURPLN. Na sile získal aj maďarský forint so zhodnotením sa o 0,6 % na piatkových 304,30 EURHUF. Nepatrné, ale predsa polepšenie, o 5 stotín percenta zaznamenala voči euru aj česká koruna a uplynulý týždeň tak ukončila na úrovni 27,675 EURCZK.

Zasadá maďarská MNB, zmenu sadzieb neočakávame

V utorok 25. novembra zasadne maďarská centrálna banka [MNB]. Predpokladáme, že MNB zatiaľ neopustí svoj záväzok ponechať sadzby na súčasnej úrovni, a teda že neobnoví cyklus uvoľňovania menovej politiky, ktorý bežal po celé dva roky od augusta 2012. Prikláňame sa teda skôr k názoru, že MNB potvrdí svoju základnú úrokovú sadzbu na súčasnej úrovni 2,10 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices